Utorak, 5 srpnja

2. nedjelja po Božiću: Mudrost


Čitanja: Sir 24,1-3.8-12; Ps 147; Ef 1,3-6.15-18; Iv 1,1-18


Mudrost je pomalo zastarjela riječ. U starini je mudrost bila na posebnoj cijeni. U Bibliji postoji nekoliko knjiga koje se ubrajaju u takozvanu mudrosnu književnost: Izreke, Knjiga mudrosti, Knjiga Sirahova, Propovjednik… U Knjizi Sirahovoj čitamo: „Mudrost se sama slavi i u Bogu časti i sred puka svoga se hvali… Posred naroda svoga se uzvisuje i u punom svetom zboru pobuđuje divljenje.“ Mudrost? Što je to? Znanje? Premalo. I računalo je puno znanja, pa ne bismo baš rekli da je ono mudro. Inteligencija? Možda. Međutim, znamo da se koji put upravo veoma inteligentni ljudi slabo snalaze u svakodnevnom životu. Mudar čovjek, pretpostavljamo, posjeduje i iskustvo i inteligenciju, ali rekao bih, mudrosti je svojstveno razlikovati bitno od nebitnoga, nevažno od važnoga, istinski vrijedno od lažnoga sjaja.

Biblija nam u prologu Ivanova evanđelja daje naslutiti što bi to bila prava mudrost. Govoreći o vječnoj Božjoj Riječi koja se utjelovila kao Isus Krist veli: „Svjetlo istinsko, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet… Onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja.“ Koliko god to nemoderno i konzervativno zvučalo, Biblija govori da se mudrost sastoji u tome da čovjek bude vjeran svome iskonu – Bogu od kojega dolazi. Ivan dalje veli da je sam Božji Sin kao Svjetlost došao da nam pokaže ispravan put, da bismo mudro živjeli.

I onda dolazi Isusova mudrost. On, između ostaloga, veli da ne živi čovjek samo o kruhu. Veli da trebamo praštati i činiti dobro svakome, pa i svojim neprijateljima. Veli da treba poštovati svetost vlastitoga i tuđega braka. Veli da treba prihvaćati životne tegobe, te da se, konačno, možemo i smijemo uzdati u Božje milosrđe i Božju ljubav. To je biblijska mudrost. Ne-mudrost bi, naprotiv, bio život vođen strastima, trenutnim impulsima, život koji bi se brinuo samo za ono izvanjsko, za dojam i slavu, bogatstvo i moć. I što donosi takav život? Vječitu žeđ. Nikad dovoljno slave, bogatstva, užitaka. Naprotiv, čovjek koji nastoji živjeti u skladu s Božjom riječju – ili u skladu s vlastitom savješću, kako vam drago – takav čovjek ima svoj mir i svoju radost u dobrim i lošim danima, u zdravlju i bolesti. Mudrost nas poziva da zastanemo i razmislimo. Ovoga časa ste to upravo učinili, i to na početku ove godine. Mudro.