3. nedjelja kroz godinu (A): Približilo se


Na početku semestra redovito kažem svojim polaznicima seminara da će biti mudro da se odmah na početku više pozabave seminarom, jer još nema ni ispita ni kolokvija. Redovito se događa da to oni s dužnim poštovanjem saslušaju, a u sebi misle kako ima još puno vremena i kako će oni taj seminar ionako napisati za dva, najviše tri poslijepodneva. I onda, dok dlanom o dlan prođu dva mjeseca, započnu kolokviji i parcijalni ispiti, a seminar tako ostane za jesenski rok, kako dodatna gnjavaža. Očito je, kako je u životu važno uočiti pravi trenutak i iskoristit ga.

Na početku svoga javnog djelovanja Isus iznosi svoju temeljnu poruku i poziv (Mt 4,12-23): „Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko.“ Obraćenje u Isusovu govoru označava čovjekovu posvemašnju preobrazbu, tako da on počne na drugačiji način razmišljati, željeti i djelovati. To u prvom redu znači da se čovjek treba odreći svakoga zla u mislima i djelima, onako kako to stoji u Deset zapovijedi. To već znamo. Međutim, ono drugo čini se još važnije. Veli Isus da se približilo kraljevstvo nebesko. Tu je, pred vratima. Kada treba početi raditi na seminaru? Danas. Kada ćemo prestati pušiti? Danas. Kada ću početi posvećivati više vremena svom bračnom drugu i svojoj obitelji? Danas. Kada ću se prestati inatiti, kada ću oprostiti, kao što želim da i meni drugi praštaju moje ludosti? Uvijek isti odgovor. Danas. To danas potvrđuje iskrenost moje odluka da to stvarno želim učiniti, to danas jamstvo je da ću to u velikoj mjeri i ostvariti. Evo primjera. Evanđelje pripovijeda kako je ono Isus pozvao ribare: Petra i brata mu Andriju te Ivana i brata mu Jakova. Oni su istog trenutka ostavili ocu lađice i mreže i pošli za njim. Tako je i u redovitom životu. Onaj tko ti stvarno želi pomoći, čini to odmah.

Svatko od nas ima ponešto što bi trebao učiniti, nešto što mu već dugo vremena stoji za vratom, nešto što bi stvarno značilo zaokret u nekom vidu vlastitoga života. Kada to učiniti? Danas. Mi nismo gospodari jučerašnjeg dana. Njega ništa i nitko ne može promijeniti. Nismo ni gospodari sutrašnjega dana, jer nam nitko ne može jamčiti da ćemo sutra uopće biti u prilici učiniti ono što smo naumili. Nama je dan samo današnji dan. Danas mogu i trebam nešto dobro učiniti. Možda maleno i naizgled neznatno. Možda. Međutim, što god se čini s ljubavlju, veliko je.