4. vazmena nedjelja (A): Ako dobro čineći trpite

4. vazmena nedjelja (A): Ako dobro čineći trpite


Čitanja: Dj 2, 14a.36-41; Ps 23, 1-3a.3b-4.5.6; 1Pt 2, 20b-25; Iv 10, 1-10


Poznavao sam čovjeka kojemu je poslije Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji suđeno jer je – prema optužnici – kao pripadnik „neprijateljske vojske“, odveo jednoga čovjeka koji je kasnije nestao. Kada je odvjetnik upitao ženu toga nestalog čovjeka, je li ona sigurna da je upravo optuženi odveo njezina muža, rekla je: „Ili on, ili takav kao on!“ Rezultat: čovjek je bio osuđen na smrt, pa onda na dvadeset godina zatvora, a odležao je u Mitrovici šesnaest. Posve nevin. Nakon što je izišao iz zatvora, više sam se puta s njim susretao. Bilo je začuđujuće kako je taj čovjek (danas već pokojni) bio miran, sabran, vedar i – ni malo ogorčen. Kako je to moguće?

Apostol Petar u svojoj prvoj poslanici piše:

„Ako dobro čineći trpite pa strpljivo podnosite, to je Bogu milo. Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim. On koji grijeha ne učini nit mu usta prijevaru izustiše.“

Ako čovjek – čineći dobro – trpi, onda duboko u sebi ima svoj mir. Evo časnog primjera Alojzija Stepinca. Njega su Nijemci zbog kritike rasnih zakona u Zagrebu htjeli ubiti, a partizani su ga u šumi slavili kao „svoga čovjeka“. Međutim, poslije rata – prema posljednjem intervjuu njegova tužitelja – sudili su mu jer je bio „nefleksibilan“, to jest nije htio osnovati Hrvatsku Katoličku Crkvu odvojenu od Rima. Stepinac je na suđenju jednostavno rekao: „Moja je savjest čista“ i s dubokim mirom provodio dane u zatvoru i u kućnom pritvoru.

Danas je mnoštvo onih koji „čineći dobro trpe“. I sebe često vidimo u tome. Naravno, koliko je do nas, nastojat ćemo se boriti protiv nepravdi. Međutim, najvažnije je – koliko je god više moguće – imati svoju savjest čistom. Pa onda, ako i trpimo, imamo mir u duši, a to je veliko blago. Tako su činili i tako su se osjećali toliki prije nas, koji su trpjeli društvene nepravde u vremenu jednoumlja. Nisu gubili mira duše, ni radosti srca. To je ono što nam ni jedan silnik ne može uzeti.