7. nedjelja kroz godinu (A): Hram ste Božji


Čitanja: Lev 19, 1-2.17-18; Ps 103, 1-4.8.10.12-13; 1Kor 3, 16-23; Mt 5, 38-48


Ponekad mi se čini da stvarno živimo u neobičnom vremenu. Evo. Netko (recimo neki biskup) počne govoriti o moralnom ponašanju, o vjernosti Bogu, ili o tome da, na primjer, nije u redu da se prisiljavaju toliki prodavači i ino osoblje da nedjeljom rade u trgovačkim centrima, i to nedjeljom, jedinim danom kada mogu biti sa svojom djecom, jer su preko tjedna u školi. I koje bi bile reakcije? Da je to moraliziranje, da se Crkva nema što miješati, da nismo u srednjem vijeku, i tako dalje. U redu. Recimo da je tako. Međutim, javi se netko, tko govori o zdravom načinu prehrane, načinima održavanja kondicije, o istočnjačkim načinima meditacije. Ili, još zanimljivije, neki će nas drugi uvjeravati da se nužno trebamo ponašati prema onome što je „in“ a što je „out“, to nam onda zvuči posve normalno. To ne bi bilo moraliziranje… A evo, Biblija nam govori i o jednom i o drugom. O duševnom i tjelesnom zdravlju. Veli Pavao: „Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama… Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama.“

U čovjeku je ono tjelesno i duhovno životno povezano. Mi smo psihofizička bića. Ono dobro ili zlo koje činimo odražava se na tijelo i obratno. U jednoj je reportaži bio prikazan život redovnica u jednom zatvorenom samostanu. Većina njih je doživjela visoku starost. Naslov reportaže je bio: „Zdravo je živjeti u samostanu.“ Ono što u ovom slučaju može zvučati duhovito, zapravo je duboko istinito. Mir savjesti, smirenost duše, blagotvorno djeluje na cijelo moje biće. Naprotiv, dopustim li da se u meni ukorijeni zavist, jal, mržnja, niske strasti, nužno kao čovjek propadam. Nemiran sam, nervozan, nesretan. Čovjek je duh i tijelo i to se ne da razdvojiti. Biblija uči da je čovjek stvoren na sliku Božju, da je bogolik, uzvišen. Dobro je zato njegovati sve ono što je plemenito u nama.

Tako ćemo imati mir i radost, u kakvim se god okolnostima nalazili. Ako smo spremni slušati savjete o zdravoj prehrani i o zdravom načinu života, bit će dobro da u to uključimo i zdrav duhovni život: ispunjen dobrotom, strpljivošću, vjernošću, duhovnim sadržajima. Zdravo je živjeti prema Božjem zakonu, zdravo je obraćati se Bogu, zdravo je moliti. Vrijedi pokušati. Procvjetat ćemo. Pomladit ćemo se, proljepšat ćemo se, lice će nam zračiti nebeskim sjajem. Stvarno, vrijedi pokušati.