7. nedjelja kroz godinu (C): Nemoj!


Čitanja: 1Sam 26, 2.7-9.12-13.22-23; Ps 103,1-2.3-4.8.10.12-13; 1Kor 15, 45-49; Lk 6,27-38


Kralj Šaul progoni Davida koji mu je takmac za prijestolje. Da bi spasio goli život, David bježi sa svojim ljudima. I gle, stvorila se dobra prigoda. Šaul je u taboru sa svojim ratnicima spavao, a koplje mu kraj uzglavlja. David se sa svojim ljudima tiho prikrada. I onda njegov vojskovođa Abišaj kaže Davidu: „Danas ti je Bog predao tvoga neprijatelja u tvoje ruke; zato sada dopusti da ga njegovim vlastitim kopljem pribodem za zemlju.“ Međutim, David mu odgovara: „Nemoj ga ubijati! Jer tko će dignuti ruku svoju na Gospodnjeg pomazanika i ostati nekažnjen?“ Nato je David samo uzeo Šaulovo koplje kao dokaz da mu je iskazao milosrđe.

Ima trenutaka kada čovjeku „padne mrak na oči“. Doživio je toliko nepravdi, toliko mu je zla učinjeno. I onda se dogodi baš takva prigoda: da svome neprijatelju uzvrati istom mjerom, štoviše da mu zada još jači udarac. Ne moramo ići daleko od svoje vlastite obitelji. Žena povrijedi muža ili muž ženu, brat bratu učini nepravdu, sin ili kći dožive da im je roditelj učinio nepravdu, netko na poslu svome kolegi radi iza leđa… I onda se nađe prigoda, mogućnost da uzvratim istom mjerom. Dugo sam trpio poniženja i sada konačno ja mogu udariti i to jače nego što su mene udarali… I onda nam Božja riječ veli: „Nemoj!“ Nemoj na zlo uzvraćati zlom. Nemoj svoje srce i svoje djelo trovati mržnjom i osvetom. Jer, mržnja izobličuje, osveta čovjeka čini nesretnim.

David je poštedio Šaula koji mu je o glavi radio. Isus je molio za svoje krvnike. Toliki kršćanski mučenici nisu proklinjali svoje mučitelje, nego ih s ljubavlju Bogu preporučivali. To je recept za „spokojan i miran život“ već ovdje na zemlji. Sveti papa Ivan XXIII. pri koncu svoga života rekao je svome tajniku: „Nismo skupljali kamenje koje su na nas bacali, a mi nismo bacali ni na koga.“ Mudrost je to svetih i velikih ljudi. Isusova je to mudrost: „Velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju.“ Zašto? Prvenstveno zato što svojim blagoslivljanjem ne trujem sebe mržnjom, zlom krvi, osvetom; a tko zna, možda i onoga drugoga time potaknem da razmisli o onome što čini. Kaže Isus da to govori onima koji slušaju. Bilo bi sjajno da smo i mi među njima.