Turšija


Čar pripreme hrane je u procesu, iako je i radost blagovanja hrane kojoj znate porijeklo također radost. Uživam u pripremi hrane. Rado razmišljam o hrani kojom ću nahraniti i svoje tijelo, ali i tijela ukućana. Hrana je meni odavno postala više od hrane. Hrana je život.

Ovi jesenski dani su kao stvoreni za spremanje turšije. Turšija me uvijek podsjeća na obitelj. U jednoj velikoj posudi puno raznovrsnog i šarenog povrća. Slika je to zajedničkog života. U jednoj obitelji različite osobnosti, temperamenti i karakteri. Nije problem ako se još netko kasnije pridruži. Problem je ako na vrijeme ne pripremimo dovoljno veliku posudu.

Čar turšije jest u tome da možete tijekom vremena dodavati novo povrće i pridruživati ga već postojećoj smjesi. Ako odlučite dodati naknadno npr. zelenu rajčicu, slobodno to učinite. Samo pazite da bude čista, oprana i zdrava. Narežite ju kako ju želite vidjeti u tanjuru za mjesec dana i mirno ju dodajte postojećem povrću. Bitno je samo neka bude uronjena u tekućinu turšije. Upravo tekućina i njezin sastav čuva cijelu turšiju od kvarenja. Pritiskivač čuva povrće da ne podigne oholo glavu i u doticaju sa zrakom potamni. Posuda neka bude onoliko velika koliko je povrća potrebno vašoj obitelji. Važno je znati mjeru i prehrambene navike članova obitelji. Zato posuda ne smije biti ni prevelika, ni premala… Važno je unaprijed razmišljati. Kad se pravi turšija važno je imati dobar plan i napraviti prema njemu. Izvedba je postupna, upravo onako kako i obitelj raste i dolaze novi njezini članovi. U turšiji svoje mjesto može naći i crveni luk, i češnjak, i cvjetača, i zelena rajčica, i paprika žuta, i mrkva, i krastavci, i kupus… Svašta može u turšiju. Ipak, nije dobro staviti brokulu, crvenu papriku i ljute papričice. Ove biljke utječu na kvalitetu, boju i okus cjelokupnog sastava turšije, pa ih je bolje izbjegavati ili ih ukiseliti posebno. Ovo su osnovna pravila za pripremu turšije. Vjerujem da ćete tijekom vremena i vi pronaći neka svoja pravila. Kao i u obiteljskom životu. Jer, turšija je vrlo slična obitelji. Različiti, a zajedno. S pravilima koji nas oslobađaju, čine jedinstvenima i samosvojnima.

I evo recepta za turšiju…


Za oko 10 kg povrća potrebno je pripraviti


  • 7 litara vode
  • 200 g soli
  • 400 g šećera
  • 2 litre alkoholnog octa, (npr. Kisko)
  • 2 vinobrana

Postupak


Vodu prokuhati zajedno sa soli i šećerom. Kada se prohladi dodati alkoholni ocat i vinobran. To je to. Povrće oprati, očistiti od stabljike (paprika), nakidati cvjetaču na manje dijelove, mrkvu narezati, češnjak očistiti i po želji prepoloviti češnjake ili ih ostaviti cijele, zelenu rajčicu narezati…. Dok to radite slobodno razmišljajte o svojoj obitelji.

U plastičnu posudu stavite dio povrća. Neka bude šareno. Nema slaganja rukom, neka bude doslovno onako kako vam dođe pod ruku. Kada složite ono povrća što sada trenutačno imate, zalijte tekućinom. Nema veze ako trenutačno imate manje povrća, a više tekućine. Pritiskivačem pritisnite povrće i odložite svoju posudu na hladnije mjesto.

Ako za nekoliko dana imate dodatnu količinu paprike ili zelene rajčice, operite, pripremite, podignite pritiskivač, dodajte novo povrće, promiješajte (rukom ili velikom kuhačom), ponovno stavite pritiskivač i odložite do sljedeći put.

Turšiju možete dodavati ovisno što trenutačno vaš vrt daje ili što ste s tržnice donijeli kući. Samo je bitno da povrće bude u tekućini.

Kada završite dodavanje povrća u turšiju, pričekajte dva tjedna i ponovno otvorite turšiju, ovaj put za uživanje u objedovanju!

Turšija je izvrstan dodatak u zimskim mjesecima kada zemlja spava i odmara do proljeća.