Aromatični krumpir


Krumpiri su tako obična i svakodnevna hrana, no ako im se posveti malo vremena, mogu postati izvrstan obrok. Najzanimljivija osobina krumpira jest u tome da mogu upiti mnoštvo aroma začinskih biljaka. U osnovi, u ovom receptu važna je samo tehnika kako da krumpiri upiju što je moguće više finih okusa začinskog bilja. Obrok pogodan za posni dan, ali ga je moguće obogatiti i kakvim komadićem slanine koji će krumpiru dati puninu samostalnog obroka. U ovom receptu namjerno nema količina jer je postupak i za malu i za veliku obitelj isti.


Potrebno:


  • krumpir
  • začinsko bilje: ružmarin, timijan (majčina dušica), kadulja
    češnjak, sol, papar
    crveni luk i ako ima crvene svježe paprike
  • maslinovo ulje

Postupak


1. Oguliti krumpir i kuhati ga u slanoj vodi 15 minuta. Vrijeme mjerimo od početka vrenja. Krumpir bi trebao biti napola kuhan.

2. Izliti vodu i ostaviti da se krumpir ispari i osuši.

3. U posudu za pečenje poslagati krumpir, posuti ga nasjeckanim začinskim biljem (svježim ili suhim!), krupno narezanim crvenim lukom i češnjevima češnjaka samo prepolovljenim.

4. Po potrebi dosoliti i posuti paprom. Zaliti s nekoliko žlica maslinova ulja.

5. Peći u pećnici 45 minuta na 180°C. Negdje u polovici pečenja promiješati krumpir i pritisnuti ga malo, tek toliko da kora popukne. Tako će biti još hrskaviji i mirisniji.

6. Pozvati obitelj za stol, zahvaliti Gospodinu na svim njegovim darovima i moliti da i mi budemo prožeti Božjom ljubavlju kao što je ovaj krumpir prožet začinima.

7. Uživajte!