Benedikt – Blagoslovljen

Benedikt – Blagoslovljen


U dubokoj starosti na Staru godinu umro je papa u miru Benedikt XVI. Prisjetimo se: u Crkvi papa ima praktički neograničenu vlast. On donosi i potpisuje zakone  i uredbe, on imenuje nove biskupe, sve rimske kongregacije njemu su podređene. Velika vlast – i velika odgovornost! Papa Benedikt bio je vrhunski intelektualac, veoma mudar i razborit čovjek, ali izvan svega duboko pobožan i Bogu odan. Svjestan je bio da je – poput Isusa – bio pozvan da služi, a ne da bude služen. I u određenom trenutku je shvatio da kao star čovjek jednostavno više nema dovoljno snage za takvu službu. Tako se prije gotovo 10 godina povukao i odredio da se izabere njegov nasljednik. Povukao se u molitvu.

Zato je velik, zato je Benedikt – u prijevodu „Blagoslovljen“. Čuo je Božju riječ iz Knjige Sirahove: „Što si veći to se većma ponizi da nađeš milost u Gospoda.“ Shvatio je da budućnost Crkve i svijeta ne ovisi o njemu, kao što ne ovisi ni o jednom čovjeku. Kao pobožan čovjek znao je da je sve u Božjoj ruci, u Božjem promislu, u Božjem dobrohotnom srcu. Zato je mirno otišao.

Naše je da činimo ono što nam je činiti. Naše je da služimo jedni drugima, naše je da nastojimo činiti ono dobro koje bismo htjeli da i nama drugi čine. Međutim, ne ovisi svijet o meni. Moja će obitelj preživjeti i bez mene, moja će domovina – uz Božju pomoć – napredovati i bez mene. Treba nam te svijesti da smo mi kadri puno dobra činiti, ali da u isto vrijeme ne trebamo biti tjeskobni ako nešto ne dospijemo ili ako nas godine pritisnu, ako vidimo da pomalo malakšemo ili da ostajemo po strani. Vjerovati da Bog sve vidi i sve vodi – velik je dar. Dar koji nam daje mir i radost u danima kada smo puni snage i poleta, ali i u danima kada osjećamo da nam stvari pomalo izmiču iz ruku. Bilo bi krasno kada bismo našim najbližima i svima s kojima živimo i mi bili na blagoslov, baš kao što je – uvjeren sam – bio papa Benedikt i Crkvi i cijelom svijetu.