Bogojavljenje – misao za homiliju i molitva vjernika


Tema: Crkva po Kristu – Svjetlo narodima


Čitanja: Iz 60,1-6; Ps 71; Ef 3,2-3a.5-6; Mt 2,1-12


Uvod


Drugi vatikanski sabor naziva Krista svjetlom naroda. To se isto ime može pridjenuti i Crkvi, jer ona je znak žive Kristove prisutnosti, ona je njegovo Tijelo. Kao što je ona zvijezda bila znak mudracima, svaki od nas želi pridonijeti da Kristova svjetlost zasja na licu svakoga čovjeka.


Misao za homiliju


Prvo čitanje koje smo danas čuli odiše nadom i pozivom na radost. Prorok veli Jeruzalemu, a on predstavlja sav izabrani narod: „Tebe Gospodin obasjava, i Slava se njegova javlja nad tobom!“ S pravom su Židovi bili ponosni, svjesni da Bog preko njih obasjava sve narode. Znali su, naime, da se to odnosi na buduća, mesijanska vremena.

Mi smo baštinici tih obećanja. Onaj komu se se mudraci došli pokloniti, kojega su vjekovi iščekivali, u sredini je našoj. Krist Gospodin, Svjetlo od Svjetla došao je raspršiti tmine grijeha i ljudskih slabosti. Došao je i trajno boravi u Crkvi.

I to je naša radost i naš poziv. Radost, jer smo obasjani Kristom, Mladim Suncem s visine. Prosvijetljeni smo u kupelji krsne vode, ispunjeni svjetlošću njegova Duha u sakramentu potvrde, učinjeni dionicima njegove božanske naravi po sakramentu euharistije. Zato je Pavao i mogao reći: „Ne živim više ja, nego u meni živi Krist!“ To je naša radost i naš ponos. A poziv? Poziv je da doista budemo ono što jesmo. Da ne dopuštamo da grijeh i sebičnost pomračuju tu svjetlost u nama. Jer, kako veli krsna služba: „Krist nas je prosvijetlio da sveđer živimo kao djeca svjetla.“


Molitva vjernika


Čast iskažimo Spasitelju svome, kome su se na današnji dan kraljevi poklonili, i njemu zavapimo riječima:

Svjetlo od svjetlosti, prosvijetli nas!

  1. Kriste, ti si nam se očitovao u tijelu: posveti nas Božjom riječju i molitvom!
  2. Kriste, Duhom si bio ispunjen: oslobodi naš život od duha zablude!
  3. Kriste, anđelima si se objavio: daj da na zemlji osjetimo radost neba.
  4. Kriste, tebe su ljudi svih vremena narodima naviještali: otvori ljudska srca snagom Duha Svetoga!
  5. Kriste, u ovom našem svijetu mnogi su u te povjerovali: obnovi vjeru svojih izabranika!
  6. Kriste, ti si uzet u nebesku slavu: probudi u nama želju za tvojim kraljevstvom!

Ti želiš, Gospodine, da tvoje Evanđelje dopre do krajeva zemlje. Usliši nas u našim molitvama da bi svaki od nas mogao pridonijeti da se tvoje Kraljevstvo širi. Koji živiš.