Utorak, 5 srpnja

Božić, misa ponoćka: Blagovijest – velika radost


U jaslice, uz Isusa, Josipa i Mariju uvijek stavljamo i one drage pastire. To je nekako nježno i dirljivo. Međutim, valja znati da su u ono vrijeme pastiri s betlehemskih poljana bili posljednji siromasi – nadničari, koji su, da bi preživjeli, čuvali tuđa stada. Smatrali su ih do te mjere nevrijednima da se njihovo svjedočanstvo na sudu uopće nije uzimalo u obzir. Ali, evo, upravo takvima, od ljudi prezrenima, javlja se anđeo: „Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.“ I ti siromašni pastiri dolaze pokloniti se novorođenome kralju i – susreću siromaha kao što su i sami. Međutim, to ih ne obeshrabruje. U tome siromaštvu prepoznali su onu radost koju velikaši i bogataši nikada ne mogu osjetiti.

Rekao bih da su ti pastiri slika svakoga od nas, našega naroda. Možda smo u očima ovoga svijeta maleni na zemljopisnoj karti. Možda i same sebe smatramo nevažnima i neuspješnima. Međutim, znamo, Bogu se sviđa uzdignuti one koji su maleni. I stvarno. Čovjek koji je Bogu otvoren – pogotovo u ovo božićno vrijeme – nikad nije sam. Mi nismo odbačeni. Mi nismo na rubu neke velike civilizacije. Nismo zaboravljeni. Bog nas pohađa. U ovo vrijeme kada se u našoj domovini rado šire crne vijesti o besperspektivnosti života u našoj domovini, prorok govori: „Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku! Onima što mrkli kraj smrti obitavahu, svjetlost jarka osvanu. Ti si (Bože) radost umnožio, uvećao veselje!“

Neće nas ispuniti mirom bezglava kupovina i zatrpavanje poklonima. Neće nas usrećiti jurnjava i žurba. Mir duše i ona blaga radost dolazi od Boga koji je ljubav i nježnost. Zato, neka nas ovih dana ispuni radost i nada. Radost jer nas Bog pohađa svojom ljubavlju. Nada, jer Bog svojih nikada ne napušta. Mir, radost i sreća dolaze iz nutrine, iz srca čovjekova. A tko ili što bi nas moglo više zagrijati i ispuniti kao što to čini Bog, koji se radi nas rodio kao maleno dijete? Sretan Vam Božić!