Božić, misa ponoćka –  misao za homiliju i molitva vjernika

Božić, misa ponoćka – misao za homiliju i molitva vjernika


Crkva, svjetlo i svjetionik?


Čitanja: Iz 9,1-3.5-6; Ps 96; Tit 2,11-14; Lk 2,1-14


Uvod


„Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku.“ Božji je to dar, predraga braćo i sestre, da nam je ova noć svjetlija od najsvjetlijeg ljudskog svjetla: Bog nas pohađa svojim svjetlom, Bog u naše srce ulijeva radost, Bog po svome Sinu sada među nama boravi. U toj svjetlosti i u toj radosti započinjemo noćas ovo euharistijsko slavlje.


Misao za homiliju


„Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku.“ Božji je narod vjekovima iščekivao Božje spasenje, veliki Božji dar. I kao što se nakon dugih dana magle ili tmastih oblaka radujemo sunčanom danu, tako se i onaj narod radovao spasenju koje dolazi. Međutim, tko bi Boga mogao darom preteći? Bog je sam došao spasiti svoj narod. Sama svjetlost je sišla među ljude. I mi smo noćas, svjedoci te silne Božje ljubavi: Božji se Sin noćas među nama i u nama rađa. Evo, njegovu riječ slušamo, njegova otajstva slavimo, njegov nas Duha ispunja radošću i razgaljuje pjesmom.

Ali, ne zaboravimo. Bog nas prosvjetljuje. Bog nas pogađa svojom milošću. Božji Sin postaje jedan od nas. Mi smo sada Božji narod, Crkva Kristova. Što to onda znači? Ako smo prosvijetljeni – da svjetlost Božju širimo. Ako je Bog pokazao da nas toliko ljubi, onda i mi, njegov narod, Crkva, trebamo iskazivati njegovu ljubav jedni drugima i ovome svijetu. Ako nas njegova radost ispunja, onda i mi trebamo širiti blagu vijest ovim svijetom. Jer, Krist novorođeni je u nama i među nama, pa onda i po nama želi biti živ i djelatan u ovome svijetu. Krist nas je prosvijetlio. Neka po nama zasja radost njegova spasenja po cijelomu svijetu!


Molitva vjernika


Božja je Riječ odvijeka, a nama je rođena u vremenu. Hvalu joj iskažimo i radosno joj uskliknimo:

Obasjaj nas svojom svjetlošću, Gospodine!

  1. Kriste, vječna Riječi, sišao si na zemlju i radošću je ispunio: razveseljuj i naše srce trajnim pohodom svoje milosti!
  2. Spasitelju naš, u svom si rođenju pokazao Božju vjernost: daj da životvornom vjerom obdržavamo krsna obećanja.
  3. Kralju neba i zemlje, po anđelima si mir navijestio: u svom miru sačuvaj naš život!
  4. Gospodine, došao si da budeš naš trs i da iz tebe crpimo plod života: daj da vazda ostanemo loze na tebi.
  5. Svojim si nas rođenjem prosvijetlio i ispunio radošću spasenja: daj da mi, tvoja Crkva, budemo nositelji i navjestitelji tvoje radosti i tvoga spasenja.

Zahvaljujemo ti, Gospodine, za radost ovog noćašnjeg slavlja. Mi ti donosimo sami sebe, a ti nas usliši u našim potrebama. Koji živiš.