Božićne svijeće – običaj paljenja i gašenja

U kršćanskom svijetu je običaj da za Božić i božićne dane budu upaljene tri božićne svijeće za vrijeme zajedničke molitve i za vrijeme zajedničkoga blagovanja.


bozicnesvijece_1


U nas je običaj da svijeće budu u bojama hrvatske zastave – trobojnice. Također je običaj da se svijeće stave u božićno žito – pšenicu.

Na Božić se svijeće gase komadom kruha umočenim u vino. Taj kruh se ostavi pored svijeća i njime će se gasiti svijeće svaki put do Bogojavljanja, Vodokršća ili Tri Kralja koje slavimo 6. siječnja. Budući da je sve to blagoslovljeno i da je blagoslovina, kruh umočen u vino se ne baca, već se ranije davao ovci koja jutro poslije izađe prva iz štale. Danas bi to bilo da se daje mački ili psu s onom istom nakanom i blagoslovom i da se ne gazi i baca, već da se blagoslovljeno poštuje na jednak način i danas kada ima puno manje domaćih životinja i punih štala.

To je hvalevrijedan običaj i treba ga čuvati na bilo koji lijepi način. Domaćin kuće ili glava obitelji moli zahvalnu molitvu i njega je red da se pobrine za ovaj kruh da bude u dostojanstvu kršćanskoga duha zbrinut.


bozicnesvijece_2