Božji glasnici


I ja sam, konačno, došao na red da obilazim bolnice, liječnike. Godine nose svoje.

Sa svih strana, od poznatih i nepoznatih dolaze savjeti kako i što mogu poduzeti da ozdravim.

Većina njih svjedoči da je taj i taj lijek, krema, dobra i djelotvorna.

Neki su već dosadni s pitanjima jesam li primijenio rečene pripravke koji su, prema njihovu kazivanju, toliko djelotvorni. Ja sam im zahvalan.

Ipak, nije li to čudesno? Tolika zauzetost za tjelesno zdravlje?

Ovih dana pripreme za veliki blagdan. Prije uskrsnih ispovijedi promišljam kako bi bilo da nam je tako stalo do duhovnog zdravlja svojih bližnjih.

Što bi bilo s kršćanstvom, u ovo i svako drugo vrijeme, kad bi kršćani „izludili“ od uvjeravanja, kazivanja svojih iskustava na putu ozdravljenja duše?

Jona je bio prorok kojemu je Bog zapovjedio da ide u grad Ninivu. Ondje su ljudi živjeli raskalašeno, a Bog ih je htio potaknuti da se poprave, pa im je poslao Jonu, koji je trebao biti Božji glasnik, opomena.

Međutim, Jona je, umjesto da posluša Božji glas, zaspao u hladu. Bog ga budi: „Što  ti spavaš, ustani“ (Jona 1,6). Ali Jona nije želio u Ninivu, jer je smatrao da Ninivljani ne zaslužuju milost, pa je pobjegao brodom u Taršiš. Propast  žitelja grada ga ne uznemiruje, a Božji nalog da propovijeda još manje.

I kršćani mogu „spavati“. Nažalost, većina ih je poput Jone pa ih nije  briga za spasenje duše svojih bližnjih. Kako se olako roditelji odnose prema krhkoj vjeri svoje djece kojima je sve važnije od Mise i molitve, „spavaju“ dok ih vihor zla, koji im djecu zahvati, ne probudi. Kako misliš proslaviti Uskrs ako nisi izvršio svoj zadatak? Jonu su, dok je spavao u potpalublju broda, probudili drugi uznemireni olujom.

Treba nam u ove dane poklič velikog apostola  Efežanima 5,14: “Ustani ti koji spavaš i uskrsni od mrtvih i obasjat će te Krist.“ Što si učinio, koga ćeš opomenuti, probuditi, na ispovijed dovesti, oduševiti? Toliki kršćani razmjenjuju recepte za svečani blagoslov uskrsnog jela za ručak u obitelji, a zaobići će Isusov stol.

U židovskoj svetoj knjizi Talmudu piše: “Nagovoriti druge da čine dobro, veće je dobro nego ga sam činiti.“ Negdje u Bibliji piše: “Tražit ću krv brata tvoga iz tvoje ruke!“ Što ćemo reći?

Na kraju mi se ona marksistička čini istinita za nekolicinu, veći broj krštenih: “Vjera je opijum za narod!“ Mnogi, nažalost, „spavaju“. Valjda ti nisi među njima?