Četvrtak 14. tjedna kroz godinu: Ulazeći u kuću, zaželite joj mir

Meditacija uz Evanđelje: Mt 10,7-15

Isus kaže apostolima da, kada u svom apostolskom pohodu dođu u neko mjesto, neka razvide koja je kuća dostojna, to jest otvorena evanđelju. I nastavlja Isus: „Ulazeći u kuću, zaželite joj mir.“ Ovdje se ne radi samo o tome da je Mir(s tobom!) – Šalom! bio u ono vrijeme uobičajeni pozdrav. Poželjeti nekoj kući mir u Isusovom smislu znači puno više. A evo, mi to toliko puta jasno ne vidimo.

Pogledajmo: u svojoj površnosti čovjek pomisli da će se smiriti kada diplomira, kada dobije unosan posao, kada kupi stan, kada postigne važan društveni položaj, kada mu sin postane svjetskim prvakom… A da ne govorimo o onom naopakom razmišljanju da bi čovjek konačno bio miran onda, kada doživi da je njegova protivnika pogodila kakva nesreća. Ne. Ako ostavimo po strani zluradost, čak i ono što je po sebi dobro i čestito na ovoj zemlji, nikada do kraja ne umiruje naše srce. Duboko u nama je čežnja za beskrajnim, za vječnim, za Bogom. Isus nama želi darovati pravi i potpuni mir.

Upravo tako. Čovjek koji je – Božjom milošću – doista u miru sa sobom, u miru sa svojim bližnjima i u miru sa svojim Bogom, čovjek koji duboko u sebi čezne za onim vječnim, za životom s Bogom, taj i takav čovjek duboko u sebi uživa onaj mir koji svijet ne može dati. Na svakoj misi svećenik moli: „Gospodine Isuse Kriste, ti si rekao svojim učenicima: ‘Mir vam ostavljam, mira vas svoj dajem.? Ne gledaj na naše grijehe, nego na vjeru svoje Crkve. Daruj joj mir i jedinstvo.“ Neka i naša srca Bog ispuni čežnjom za takvim dobrima, pa ćemo onda uživati istinski mir ovdje na zemlji i vječni mir na nebesima.