Čišćenje graška


Ovih dana na tržnici obilje graška. Neki je očišćen, a nekoga prodaju u ljusci. Potrebno ga je očistiti i pripremiti za spremanje obroka.

Ako pripadate u mali broj sretnika koji uspijeva sam/sama pripremiti svoj grašak, zabava je temeljitija i duža. Naime, rast graška možete pratiti od polijeganja jednog zrna u zemlju, do nicanja, plijevljenja, okopavanja, ogrtanja (možda i zalijevanja!) te branja.

Eh, tu ćemo negdje stati. Bez obzira imate li svoj vrt ili kupujete na tržnici, pokušajte si priuštiti čišćenje graška. Vađenje iz ljuske i odlaganje ljuske u jednu posudu, a zelenog graška u drugu posudu.

Čistim tako grašak danas. Gledam veliku hrpu mahuna zelenih u kojima se skriva obilje zelenih zdravih kuglica koje zovemo grašak. I polako. Malu količinu u jednu posudu, pripremljena je i posuda za čisti grašak. Za ovo je potrebno strpljenje. Posudu u krilo i polako jednu po jednu mahunu saviti, noktom pomoći otvaranje, pogledati unutrašnjost. Tamo su uredno poslagane zelene kuglice. Ponekad dvije, tri ili četiri ili pet. Savršeno uklopljene i složene. Izvaditi sve graške u posudu, ponovno uzeti novu mahunu. I tako. Uporno. Dosljedno. Usput razmišljam.

Je li postojao grašak u vrijeme Isusove majke Marije? Što je ta žena radila i kako je pripremala hranu za svoju obitelj? Ali mi se čini… mogla je čistiti grašak. Čistim grašak i sasvim mirno zamišljam Mariju kako isto to (ili nešto slično!) čini u Nazaretu. Pogledom promatra Isusa koji Josipu pomaže u radionici. I ono što je najvažnije: prebire događaje u svom srcu.

Čistim mahune i prebirem dane koji su iza mene. Razmišljam o djeci i njihovim problemima. Gledam te uredno složene graške u zelenoj mahuni i razmišljam što nas sprječava biti uredno posloženi u našim obiteljima. Koliko je energije i truda potrebno uložiti u međuljudske odnose kako bi bili uredni, čisti i dobro posloženi u našim obiteljima?

Gledam grašak, prebirem događaje i osjećaje… i mislim na Blaženu Djevicu Mariju. Za nju je ostalo i zapisano: prebirala je sve one događaje u svome srcu. Čini se kako je ženama potrebno čistiti grašak. Meditirati i prebirati odnose u obitelji. Uočavati fine nijanse obiteljskih osjećaja. Uočavati fine pomake duše svoje djece, svoje unučadi.

Ako ove godine možete, omogućite si čišćenje graška. Pokušajte to činiti u tišini. Tišini oko vas. Pokušajte dozvoliti si luksuz prebiranja po svome srcu. Dozvolite si luksuz uzeti vrijeme za razmišljanje, meditiranje o svojim ukućanima. U ovom brzom svijetu, kupite si makar kilogram neočišćenog graška i uživajte u onome što nam je svima potrebno: u zastoju vremena.