Dimljeni šaran u pećnici s krumpirom

Dimljeni šaran u pećnici s krumpirom


Šaran se opere i odstrane se peraje i ono što je viška, te se isječe na željene komade, a to se obično radi na odreske debljine dva prsta. Potom se stavi u hladnu vodu nekoliko sati, a još je bolje večer prije ga potopiti. Tako se odrede komadi za juhu, a ostali za pečenje s krumpirom ili rižom. Ono s rižom ćemo vidjeti u drugom dijelu, a sada slijedi šaran u pećnici s krumpirom.

Daljnji postupak je jednostavan. Pripremimo krumpire na ploške, dodamo začine. Ja sam radi umaka dodao i sos rajčicu i dobru čašu bijeloga vina. No, tu sam još pri ruci imao moga domaćega proizvoda kuhanoga vina, pa sam malo i toga podlio, misleći da ubijem onaj šaranov muljni miris. Međutim, šaran se nije ničim osjetio osim onim priželjkivanim dimljenim okusom.

Pečenje je trajalo oko sat vremena na temperaturi od oko 200 Celzijusovih stupnjeva. Kažu da krumpir voli duže pečenje i manju vatru, ali nisam bio siguran da to voli i šaran, pa sam tako postupio. Na koncu je bilo onako kako sam predviđao, kako za mene u pripremi, tako i za sustolnike u blagovanju.