Dok krivovjerni i nemoralni biskupi mogu činiti što hoće


Kardinal Gerhard Müller: „Da, užasno je što se čini biskupu Stricklandu,
to je zloraba položaja božanskoga prava biskupske službe.“

Kardinal Gerhard Müller, predstojnik emeritus Zbora za učenje vjere, odgovorio je na novinarske upite kath.net o događajima oko msgr. Josepha Stricklanda, tylerskoga biskupa (istočni Teksas, SAD). Odgovori su objavljeni 21. rujna 2023. Povod je razgovoru pravovjerni, omiljeni biskup bez sablazni za kojega se tada pričalo da bi ga papa Franjo mogao prisiliti na odrjeku.


Da, užasno je što se čini biskupu Stricklandu, to je zloraba položaja božanskoga prava biskupske službe.

Ako bih mogao savjetovati biskupa Stricklanda, on se ni u kojem slučaju ne bi trebao povući, jer onda oni mogu oprati ruke u nedužnosti.

Papa može svrgnuti biskupa sukladno zahtjevu pravednosti samo ako je nađen krivim za nešto loše (krivovjerje, raskol, otpad od vjere, zločin ili posve nesvećeničko ponašanje), primjerice pseudo-blagoslivljanje ljudi oba ili istoga spola u izvanbračnim odnosima koje vrijeđa Boga i zavarava ljude o njihovu spasenju.

Samovoljno uklanjanje biskupa neke biskupije u kojoj je biskupa sâm Krist postavio kao njezina pastira potkopava papin ugled, kao što se povijesno dogodilo s nedostojnim pogodbama za službu pod avignonskim papinstvom. (Taj gubitak povjerenja bio je jedan od glavnih razloga odvajanja reformacijskoga kršćanstva od Katoličke Crkve i njegove mržnje na papu koji se svojim proizvoljnim postupcima stavio na mjesto Boga.)

Papa prema katoličkom učenju ni na koji način nije gospodar Crkve, nego je, kao Kristov predstavnik za sveopću Crkvu, prvi sluga svoga Gospodina, koji je netom postavljenoj stijeni Crkve Šimunu Petru morao reći: „Nosi se od mene (talijanski indietro, pravi indietrismo, natražnjaštvo)… jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko“ (Matej 16, 23).

Papa nema Kristovu punomoć, tj. Krist nije ovlastio papu da uznemiruje i zastrašuje dobre biskupe oblikovane po primjeru Krista, Dobroga Pastira, koji pa i u skladu s biskupskim idealom Drugoga vatikanskoga sabora, u Kristovo ime posvećuju, poučavaju i pasu Božje stado samo zato što lažni prijatelji te dobre biskupe Franji prokazuju kao neprijatelje Pape, dok krivovjerni i nemoralni biskupi mogu činiti što hoće ili svaki dan uznemiravati Kristovu Crkvu nekim drugim neukusnostima.

kardinal Gerhard Ludwig Müller


njemački izvornik
francuski prijevod
engleski prijevod
talijanski prijevod
kastilski prijevod
portugalski prijevod


s njemačkoga preveo Petar Marija Radelj