Došašće [video]

Došašće [video]

Ako se pitate što je advent, koliko traje, čemu služi i što znače razni simboli tog predbožićnog razdoblja onda ste došli na pravo mjesto. U ovom ćete videu brzo dobiti odgovore na ta pitanja.Što advent uopće predstavlja?
Advent ili jednostavno došašće je vrijeme od otprilike 4 tjedna kroz koja se pripremamo za Božić, ali i za smak svijeta tj. drugi Isusov dolazak. Prema tome, imamo dvije teme pa se stoga došašće i dijeli na 2 dijela: u prvom se redu pripremamo za drugi Kristov dolazak, a u drugom se pripremamo za Božić.

A kako se pripremamo?
To činimo tako što snažnije molimo, razmišljamo o Isusovu utjelovljenju, imamo više prilika za ispovijed te idemo na mise zornice.
Kao što je rečeno, došašće traje 4 nedjelje pred Božić (koji je uvijek 25.12.). Obično se u svrhu praćenja tih nedjelja izrađuju adventski vijenci sa 4 svijeće koje se nedjeljom pale te se sadi pšenica. Na Badnjak se najčešće kiti bor, prozori i dvorišta se ukrašavaju lampicama te po čitavoj kući mirišu kolači.

Kakav je advent u crkvi?
Kroz advent, crkveno je ruho ljubičaste boje koje se koristi kao simbol za kralja, konkretno Krista Kralja, ali još više kao boja pokore i melankolije. Unatoč tome, došašće nije vrijeme pokore iako se kroz povijest upravo tako shvaćalo, slično kao i korizma. Tako se ponekad u liturgiji koristila i crna boja kako bi se vid pokore dodatno naglasio. Danas je veći naglasak na radosti i nadi u Kristov dolazak. Osim ljubičaste, na 3. nedjelju došašća može se koristiti i ružičasto ruho.
Malo je poznato da s adventom za Crkvu počinje nova liturgijska godina. Dakle, za razliku od građanskog kalendara koji započinje 1. siječnja, Crkvena godina počinje 1. nedjeljom došašća.

Kako je nastao advent?
Porijeklo samog adventa nije sasvim jasno pa stoga niti nema nekog strogog razloga zbog kojeg traje baš 4 nedjelje. Isprva se radilo o nekoliko dana posta, zatim o 40 dana strože pokorničke pripreme nalik korizmi, onda o 5 ili 6 nedjelja dok se konačno nije ustalio običaj o 4 nedjelje pred Božić (Grgur Veliki?). Kroz svo se to vrijeme na misi prate čitanja koja progovaraju o dolasku mesije koji je iščekivan kroz čitav stari zavjet i konačno dočekan u novom zavjetu kad se ostvarilo obećanje da će djevica začeti i roditi sina.

Prema tome, kršćanski advent nije baš poput onoga u Zagrebu koji se sastoji od iščekivanja kobasica, fritula i kuhanog vina iako sve to može dati predokus prave gozbe koju za nas priprema Krist i kojoj se nadamo prisustvovati kad On ponovno dođe. Umjesto toga, radije iskoristimo ovo vrijeme da se za taj dolazak pripremimo pa da s pouzdanjem možemo reći: Maranatha!