Dulce de leche ili slatko od mlijeka


Ako ste mislili kako je potrebno krenuti na put oko svijeta kako biste upoznali egzotičnu hranu s druge strane kugle zemaljske, dobro ste mislili. Ali ipak predlažem samo odlazak do tržnice i potragu za domaćim mlijekom. Onim koje nije otputovalo u neku tvornicu, pa nakon čudnog boravka u tvornici stiglo vama u susjedstvo, na policu supermarketa po čudno niskoj cijeni. Dakle, ako ikako možete doći do domaćega mlijeka (a u Hrvatskoj to ne bi smio biti problem!) onda možete okusom i do Južne Amerike. Naime, ovaj južnoamerički specijalitet može biti i na vašem stolu. Nakon puno strpljenja, ovaj ukusan namaz možete i vi kušati.


Potrebno:


  • 1 litra domaćeg mlijeka
  • 80 g maslaca
  • 300 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili vrećica vanilin šećera
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

Postupak:


1. Zakuhajte mlijeko. Oprezno i polako dodavajte sve nabrojane sastojke. Bitno je pronaći odgovarajuću jačinu vatre da mlijeko lagano kuha, a da ne kipi.

2. Sve sastojke dodajte u mlijeko i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje 2 do 2,5 sata. (Da, to je od 120 do 150 minuta!!!)

3. Smjesa će dobiti karakterističnu karamel boju, miris i gustoću.

4. Vruće uliti u sterilne staklene bočice i kada se ohlade, čuvati u hladnjaku.


Upotreba:


Ovaj namaz može se mazati na kruh, na palačinke, biti dio oblatni ili neke drugog kolača. U hladnjaku se može čuvati do mjesec dana.

Na fotografiji je količina od 1,5 litre domaćega mlijeka.