Firentinski odrezak

Firentinski odrezak

firentinski odrezak


Možda je to jedan od najpoznatijih odrezaka na svijetu. To se posebno pokazalo kada su ga talijanski proizvođači, izvoznici i restorani „Autogrill“ povukli poslije pojave one izmišljene bolesti lude krave. Prije dvije godine je taj odrezak, na radost tolikih, vraćen na svoje mjesto. Ma, jednako se on i tada u zabrani jeo, ali nije smio biti u onim dimenzijama i onome imenu.

Dakle, taj odrezak je isključivo juneći. Težina mu mora biti od 600 do 800 grama. Ako je manja od toga, onda to nije to. Jednako tako, ako je veća i teža, onda opet to nije to. Debljina je oko dva prsta, a veličina je otprilike veličina tanjura. Mora obuhvatiti care s obje strane kosti, a to rečeno običnim rječnikom znači i malu i veliku pečenicu.

Ne soli se nikada ranije jer bi tako puštala krv. Također nikada ne ide iz hladnjaka na roštilj. Obvezno moga postići temperaturu okoliša.

Jedinstvena je i u pripremi. Stavi se na roštilj, ne dira se, ne ulji se. Ostaje tako jedna strana pet minuta. Potom se prevrne, posoli se i popapri i čeka drugih pet minuta za drugu stranu. Onda se posoli i popapri druga strana, te poslužuje. Nikakvo ulje i nikakvi dodaci ne mogu zamijeniti, a naravno i ne trebaju, ljepotu domaćega mesa i toga recepta.

Pečena fiorentina ne nikada ne poslužuje odmah. Ostavi se na dasku poklopljena minutu dvije da se unutra ujedine svi oni mirisi.

Naravno da se ne može niti smije prepeći. Ostaje krvava i dalje soči i izaziva tijekom jela. Zato tko ne voli krvavo meso neka se odmakne od toga odreska. (Čak su izmislili i prokletstvo na onoga i one koji je spravljaju drugačije, kako kažu „kao kinezi piletinu“. Dakle, davno su je brendirali i zaštitili, pa makar i zakletvom. Uz to jelo ide koja zelena salata i uvijek u pratnji jedna dobra čaša vina.