Hobotnica s grahom na salatu i na čorbu – gulaš


O vrijednosti, koristi i ljepoti hobotnice uzaludno je trošiti riječi. Upravo ovom svojom raskošnošću ljepote i bogatstva, postaje raskošnija i u načinima spravljanja. Zacijelo je rijedak način, među tolikim načinima spravljanja hobotnice i muzgavaca, ovaj način s grahom. Oni veći gurmani i poznavatelji će lako progutati način spravljanja hobotnice s grahom na salatu, ali onaj na čorbu s grahom, kao da je hobotnica bravetina, to će ići teže. No, oni koji ostaju u ovom uvjerenju tvrdokorni, naveliko se varaju, a toliki, poslije kušanja, i kaju.

Hobotnicu smo, dakle, naumili spravljati na salatu s grahom i kuhati je s grahom kao varivo. Stavimo je u vrelu vodu da se kuha dobrih pola sata. Kuha se s malo soli, lovorom, kaduljom i ružmarinom da malo ubiju žestinu mirisa koji ostaje u kuhinjskim zidovima.

Nakon kuhanja ju isperemo u tekućoj vodi i izrežemo. Na ovo je došao jedan iscijeđeni limun i sve sam promiješao, dodajući odmah i malo maslinova ulja da mi zrak ne obuzima i ne suši hobotnicu.

Grah sam sinoć zatopio, i već se on kuha. Ubrzo će toliko uvrijeti da ću moći dodati hobotnicu i ujediniti kuhanje, onako kako sam zamislio i kako želim.

Ovdje su kuhana tri pakiranja hobotnice za ova obadva recepta. Polku sam odvojio za salatu, te grah ranije ocijedio da se ne raspada. Tu je i mlada kapula s kuhanim i neprekuhanim grahom za salatu. Od začina sam koristio maslinovo ulje, balzam ocat, ono prije nešto limuna i malo soli, jer sam već u kuhanju hobotnice solio. Treba odstajati nekoliko minuta prije posluživanja.

Drugu polku kuhane hobotnice sada namjeravam popirjati na češnjaku i kapuli. Kada sam to učinio, popirjao hobotnicu pet šest minuta s kapulom i češnjakom, onda sam je stavio u lonac s već kuhanim grahom. Ovo sam ostavio na osrednjoj vatri desetak minuta i dobio ono što sam i zamislio i naumio. Dobio sam ono što sam kušao davnih godina u prijatelja i jednako uživao u ovoj blagodati. No, znao sam da se dobra jela ne mogu i ne smiju jesti u samoći, pa sam pozvao studente kojima je ovo bio prvi put kušati nešto slično. Njihovo zadovoljstvo i „šmek“ su mi bili još jedna potvrda da i Vama, dragi prijatelji, mogu svim srcem preporučiti ovaj način spravljanja hobotnice i tako proširiti lepezu saznanja i kušanja Božjih darova u tanjuru.


Detaljne slikovne upute možete pronaći ovdje.