Četvrtak, 20 siječnja

Javljam vam blagovijest


U božićnoj noći anđeo zaogrnut nebeskom svjetlošću govori pastirima: „Javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se rodio Spasitelj. Evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.“ To je najveći dar koji je Bog mogao dati ljudima. Njegov Sin, pravi Bog uzima ljudsku narav i rađa se kao maleno siromašno dijete. Bog sebe daj čovjeku i to u naravi malenoga djeteta.

To je i za nas najveći Božji dar. Za vjernike je to radosna vijest da se Bog rodio među nama, nama u svemu jednak osim u grijehu, da nas Bog uzima u svoju božansku obitelj, da nas poziva za svoj stol. Međutim to je i općeljudska radosna poruka. Što je za čovjeka najveći dar? Tko čovjeka može najviše obradovati i ispuniti mu srce nakon Boga? Čovjek. Drugi čovjek s kojim idemo kroz život. U ovo predblagdansko ludilo, dok razmišljamo kakve bismo (skupe) poklone kupili za svoje najbliže, sjetimo se da mi možemo i trebamo biti najveći dar jedni drugima. Za djeda i baku su neusporedivo najveći mogući dar ruke njihovih unuka oko njihova vrata. Upravo to treba svima nama. Iskren zagrljaj. Topao pogled. Blaga riječ. Stisak ruke. Onaj stav da sam tu za tebe. Ona susretljivost da mi je važno kako se osjećaš, ona spremnost da dijelimo brige i zabrinutost, da smo jedni drugima – bližnji.

Bog nam u svome Sinu Isusu daruje svu svoju ljubav i svu svoju bliskost. I mi smo na to pozvani. Zato, ovih dana, budimo bliski i blizi jedni drugima. Budimo strpljivi, dobrohotni, ispunjeni ljubavlju, spremni da malenim stvarima i gestama iskazujemo iskrenu ljubav jedni prema drugima. Važan si mi. Stalo mi je do tebe. Za mene si ti dar Božji. Sve to može i treba biti u obitelji. A nakon toga – kao šlag na tortu – može se na sve to pridodati i neki mali poklon koji će zapravo biti velik – jer je od srca. Sretan vam Božić!