Kako vjera raste

Kako vjera raste


Vjera, ili bilo koji ljudski pokret, nema budućnosti ako ne oduševimo, privučemo. Posebno se to odnosi na mlade. Stoljećima se generacije izmjenjuju slijedom koji je Bog zacrtao bez ikakva napora, a vrijednosti koje jedna generacija ima, koje je naslijedila od prethodnih, nije lako prenijeti i nije sigurno da će ih mladi prihvatiti. Toliko je toga nestalo u toj borbi, toliko je toga ljudskog zanosa propalo.

Mi se ne bismo smjeli bojati. Bog vodi Crkvu kroz sve napore i oluje života. S njime vjekovima ostaje, iako je toliko toga ljudskoga propalo.

Dugogodišnja kateheza ima zadatak da u mladima nadogradi vjeru, povjerenje u Boga, na temeljima koje su prije svega roditelji  gradili u njima. Roditeljska je zadaća velika, odgovornost još veća.

Oduševljeni kršćanski roditelji svojoj djeci prenose svoje znanje o vjeri, oduševljenje i zaljubljenost u  Boga. Crkva propovijeda Riječ Božju, dograđuje u njima ono što su  zaboravili, površno shvatili. Praktična nastava je u Crkvi. Nedjeljna Misa je  susret s Bogom živim. Tko ga voli, susret neće izbjegavati.

Nažalost, u svakoj župi ima roditelja koji prenose malo. Obično, ono što sami imaju. Kako je to ponekad oskudno, njihovi mladi ne prihvaćaju vrijednosti vjere u Boga i Crkvu. Sve im se svodi na običaj, prisilu sa naše strane, da donekle zadovolje uvjete za sakramente. Nije stoga čudo da se nakon slavlja i prvog oduševljenja zgrada vjere uruši, jer im se toliko toga nudi da nisu kadri odabrati pravi put. Sve aktivnosti su im važnije od Mise.

Naš napor nije besplodan, iako nam se čini da gradimo na slabim temeljima. Vjekovima Crkva raste ne samo u mladim ljudima, nego i u onima koji su, bez obzira na godine, vjeru prihvatili, preporodili se, postali novi ljudi, kako reče sveti Pavao. Samo oni  koji žive u vjeri i od vjere, oduševljeni,  mogu mlade oduševiti.

Zato je važno da roditelji surađuju sa župnicima i vjeroučiteljima, da njihova djeca rastu u dobi, mudrosti i znanju pred Bogom i ljudima, kako je to zapisano za Isusa.

Ne vrijede jednostrane naredbe u prakticiranju kršćanske vjere: “Idi u Crkvu, moli, ispovijedi se!“ Puno je bolje: „Idemo u Crkvu, molimo, idemo zajedno na ispovijed!“