Kritika

Kritika


Riječ kritika grčkog je podrijetla i znači prosuđivanje čovjekova ponašanja. Tako, na primjer, kazališna kritika donosi sud o vrijednosti neke kazališne izvedbe. Ta kritika, naravno, može biti pozitivna ili negativna. Ovisi. Međutim, u običnom govoru pojam kritika se shvaća ponajviše kao negativan sud. A kako bi to zapravo moglo biti? Evo. Isus veli: „Pogriješi li brat tvoj, pokaraj (= opomeni) ga nasamo.“ To je ključ. Onoga koji je pogriješio doživljavam kao brat, kao onoga do koga mi je stalo. I onda, primijetim da moj brat, to jest moj prijatelj od djetinjstva, moj kum ili doslovno moj brat, na primjer, pretjeruje u piću te da je zbog toga opasan kao vozač… Što činim? Opomenem ga nasamo, sa svim obzirom, sa svom uviđavnošću. Ta brat mi je! Ne želim ga poniziti, ne želim se izdizati iznad njega. Iskreno mu želim pomoći. Upravo tako roditelji čine sa svojim sinom ili kćeri. Njihova kritika nije nadmetanje, ona ne ponižava, ona nije zlurada. Ta kritika liječi, povezuje, ona je izraz ljubavi.

Kada sljedeći put zaustim da nekoga opomenem, bilo bi dobro da na trenutak zastanem i preispitam se ovo: Je li mi stvarno stalo do te osobe? Jesam li siguran da je ne želim omalovažiti, ozloglasiti ili poniziti? Jesam li izabrao pravi trenutak, pravi nastup, dobru riječ? Jer, nikada ne kritiziram osobu, nego ono što ona čini. S druge strane, kada mene netko opomene, imam li snage razmisliti o onome što mi je rečeno? Možda je čovjek u određenoj mjeri u pravu. U najmanju ruku, pokazao mi je kakav dojam ostavljaju moji postupci…

Danas kada su društvene mreže pune kritika, koje često idu u olako osuđivanje pa i vrijeđanje, dobro je da se prisjetimo da nas je Bog stvorio na svoju sliku. Ne bismo je trebali kvariti. Jer, Bog je dobrota, strpljivost, Bog je ljubav. Prije nego što bilo što kažemo o nekome (na mreži li uživo), dobro bi bilo da imamo pred očima ono što veli Pavao: „Nikome ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite.“ Jer, veli Isus: „Mjerom kojom mjerite, vama će se za uzvrat mjeriti.“ Drevna je to mudrost. Za naše dobro.