Kuhano vino

Kuhano vino

Naslov je lijep, ali je i opravdanost naslova lijepa. Sadržaj je zamaman i privlačan, ma koliko god bio raznolik i šarolik. Ja sam već davno pravio ovaj napitak i objavio ga u dvije knjige. No, jednako danas koristim i taj “moj” način, ali se koristim i drugima. Moram priznati da još nisam ni jednom ponovio recept spravljanja. Naime, toliko je prijedloga i načina da je gotovo nemoguće ponoviti se ili ponavljati se.Ja sam spravljao na moj stari način isključivo u vrijeme prehlade da bih što prije bio spreman obavljati i izvršavati svagdanje obveze i dužnosti. Sada vidim da je taj recept jak i da nije za takve prilike. Kuhano vino sadrži šećere, začine i alkohol, a pije se vruće. Stoga naše tijelo brže upija vruće i prelazi iz želuca u crijeva, jednako i alkohol i tolike kalorije. Pogotovu ako se sve ovo troši navečer ili kasno navečer, onda eto nakupljanja i masnih naslaga u našem tijelo i otežavanja krvožilnog sustava.

Napose se savjetuje dodavati alkohole i likere u kuhano vino. Oni ga čine ljepšim, mirisnijim i primamljivijim, ali i puno štetnijim i opasnijim. Za kuhano vino se redovito uzimaju crna vina koja vam nisu za svagdanju uporabu, a mogu i bijela – ona vina koja su teška i opora ili, pak, ona ljuta vina koja vam se ne sviđaju uz redovite objede. Razlog je u tome što će arome i najboljega vina preuzeti začini koje unutra stavljate, poput cimeta, klinčića, limunove kore, anisa, đumbira i još toliko isprobanih dodataka.

I. Moj prvi recept je bio da se u litru crnoga vina stavi 200 grama šećera i ploška limuna, pa se to stavi kuhati do vrenja. Kada vino proključa, onda se upali vatra žigicom ponad njega i pusti da vino gori i izgara dok se samo ne ugasi. Potom se još jednom pojača vatra da ponovno proključa i onda opet upali žigica pored njega. kada se sada ugasi, budite sigurni da je puno alkohola otišlo i da ga možete što vrućega, onako gustoga, piti. Istina je da sada ima veoma malo alkohola, ali je jednako istina da ima i hiper kalorija u odnosu na ranije. Nikada ne kuhati i flambirati na plinu. Potreban je veći oprez iako se ne radi o velikoj dozi alkohola.

II. Danas sam se odlučio na ovaj uopćenitiji recept i puno rašireniji u korištenju. Na litru vina se stavi 200 grama šećera, dvije kore cimeta, pola muskatnoga orašćića, tri karanfilova klinčića (prstić đumbira), dva dl vode, te par ploški limuna.

Neki najprije stave šećer da se pretvori u karamelu, pa onda vodu i začine da uvrije najmanje polovica vode. Može i to. No, može jednako i sve staviti u vino i kada proključa, ostaviti ga da više vremena ključa i tako da ispari onaj višak vode kojega se želite osloboditi. No, ja sam i na ovom razrijeđenom vinu, što će pokazati fotografije, jednako izvršio flambiranje i time skratio kuhanje, a pojačao isparavanje alkohola. Na koncu je bilo jednako zadovoljstvo i jedna ukusna proba za nadolazeće, hladne dane i dosadne prehlade.

Dakle, najbolje će biti ono Vaše vino koje odaberete i Vaš način na koji se odlučite. Svaki čas možete ga popraviti, poboljšati, pojačati, pa okušati i na koncu s obitelji i ili prijateljima, u slast, popiti!Ona priča o kuhanom vinu da vraća brzo malokrvnost je jednaka, naravno po narodnoj predaji i vjerovanju, kao i ona da se sve crno vino što se popije na Veliki Petak pretvara u krv?!


Više: Franjo Mabić