Lučnica s palačinkama – palačinke s lučnicom

Lučnica s palačinkama – palačinke s lučnicom

palacluc_8


Palačinke su tanko pečeno tijesto, koje baš svi ne mogu i ne znaju ispeći. To se može reći da je malo tanja prevrta ili čak lepinjica – palestinski kruščić. Sve kuhinje poznaju ovaj način rada s tijestom ili kruhom, kao što si poznaju sakrivanje mljevenoga mesa u kupus, raštiku, papriku, mladu tikvicu, mladu lozu i još toliko bilje. Ovisi u što je uvijeno, pa je po tome i dobilo ime, kao što je sarma, dolma, punjena tikvica, paprika i tome slično.

Palačinke su upravo kao takve – tanke i gipke – pogodne za previjanje i savijanje, odnosno oblikovanje na više načina. Također su i jednostavne za rezanje, poglavito ako se njih više uvije u uvojak i onda reže kao rezance. Tako se na uže ili šire režu, ohlađene, za lučnicu.

Lučnica se napravi od, logično, luka bijeloga, satrvena i sa solju izmiješana, pa se stavlja na prženo maslo, kada se malo ohladi. Ovo se dobro izmiješa i, onda, se prelijevaju palačinke kao i jedna i druga pura i ostala jela gdje se koristi ovaj veliki i cijenjenu umak, zvani lučnica.

Više fotografija može se vidjeti ovdje.

palacluc_9