Marija Pomoćnica


Crkva se od svojih početaka do danas nebrojeno puta nalazila u nezavidnoj situaciji: omalovažavana, proganjana, ismijavana, nepotrebna… Takvi nasrtaji na Crkvu naravno bole svakog vjernika, jer poznaje značenje i vrijednost te zajednice vjernika, za koju je Krist predao svoj život, i žalosti se što to ne vide i oni koji ju napadaju.

Takva je mržnja bila izražena i u vrijeme Napoleona, koji je osamdesetogodišnjeg papu Pija VI., jer ga je izopćio iz Crkve, dao baciti u doživotnu tamnicu. Zatočio je i papu Pija VII., koji je u tamnici proveo 6 godina, sve do Napoleonova poraza kod Leipziga, odnosno mogao se vratiti u Rim 24. svibnja 1814. godine.

Idući putem za Rim, papa je u znak zahvale posjećivao mnoga marijanska svetišta, a svuda su ga dočekivali vjernici s klicanjem, svjesni kako je njegova sloboda i sloboda Crkve. Taj se dan od tada slavi kao blagdan Marije Pomoćnice, kao one koja posebno štiti i brani sve koji ju zazivaju.

Pobožnost Mariji Pomoćnici posebno je njegovao don Bosco, posvetivši upravo njoj svoju Družbu sv. Franje Saleškog, pa je tako ona sastavni dio salezijanske duhovnosti. Marija Pomoćnica je zaštitnica Australije i Novog Zelanda, a također i mnogih biskupija i župa diljem svijeta, od kojih je petnaestak u Hrvatskoj.

Povijest nam pokazuje kako je Marija posebna zaštitnica svojih vjernih, koja uvijek pomaže kad ju zazovu iskrena srca. To vjernici osjećaju i to znaju. I zato je toliko u Crkvi raširena pobožnost prema Mariji, kao onoj koja nas na poseban način vodi k Bogu.

Molimo Mariju Pomoćnicu da pomogne i svima onima koji imaju mržnju prema Crkvi da im se otvore oči ljubavi, kojima će moći spoznati ljepotu vjere i od progonitelja postati njezini svjedoci. Marijo Pomoćnice, budi nam svima na pomoć!