Meditacija uz 28. nedjelju kroz godinu (B)

2


Što mi je činiti?


Kako smršaviti 15 kilograma u dva mjeseca? Ništa lakše! Treba samo redovito piti određeni čaj (jedno pakiranje 19,90 kuna). Kako dobiti ravan trbuh? Jednostavno! Naručite čudesni skidač trbuha (199 kuna) i samo nakon dva tjedna vježbanja imat ćete stas kao manekenka. Kako prestati pušiti? Naručite čudesnu muštiklu za 59 kuna i za dva tjedna riješili ste se pušenja. Kako uspjeti u životu? Astrolog taj-i-taj objasnit će vam sve na samo jednoj seansi za tričavih 200 kuna. I svi ovi ponuđači prodaju svoju robu! Ljudi očito vole jednostavne i brze recepte. Eh, reći ćete ipak, kad bi tako bilo!

I evo, slična pojava i u današnjem evanđelju. Dolazi čovjek k Isusu s molbom da mu da brz i lako pamtljiv recept. Pita: „Što mi je činiti da baštinim život vječni?“ Isus mu strpljivo ponavlja općepoznate zapovijedi. Čovjek kaže da je to već u redu, ali on očito traži nešto više. Isus je vidio nešto posebno u tome čovjeku. Iskren je. Bez napora i prenemaganja vrši zapovijedi. Zato mu veli: „Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.“

Budimo jasni odmah na početku. Ova Isusova riječ nipošto nije opći poziv na redovništvo (kad bi svi prodavali svoja dobra, tko bi onda kupovao?). To nije ni prezir prema ovozemnom bogatstvu (Bog nam je povjerio ovu zemlju). To nije niti izdizanje jednog staleže i poziva iznad drugoga (jer Bog poziva jednoga ovako, drugoga onako). Ovdje je jednostavno riječ o tome da je Isus svojim božanskim okom uočio da bi za tog čovjek upravo to bilo najbolje: da ostavi svoje zemaljske probitke i krene za njim, baš kao što su to učinili apostoli. Isus tome čovjeku ništa ne oduzima, nego mu nešto nudi, otkriva mu njegovo pravo poslanje, kako da postigne blago na nebu.

A čovjek nije shvatio. Otišao je tužan jer je imao velik imetak. Povlači se u sjenu svoga bogatstva misleći da će ga ipak grijati njegovo zlato i da će njegov imutak davati sigurnost njegovu životu. A sve je to trava koja danas jest, a sutra se u peć baca, sve je to blago koje rđa nagriza, moljci izjedaju i lopovi kradu.

Nakon što se bogati čovjek povukao, Isus strogo govori o bogatašima. Oni ne mogu ući u nebesko kraljevstvo, upravo zbog toga što im je bogatstvo važnije od samog Kraljevstva. Evo tajne kršćanskog življenja. Određeno ovozemno dobro može čovjeku vjerniku koji ga sa zahvalnošću prima biti znak Božjeg blagoslova, dočim to isto dobro drugom čovjeku može biti prokletstvo i smetnja za ulazak u nebesko kraljevstvo, kad se on na nj naveže.

Naravno da neću ući u nebesko kraljevstvo, ako bilo koje svoje bogatstvo stavljam ispred toga kraljevstva. A koja su to moja bogatstva? To nažalost može biti i moja oholost, nadutost, samouvjerenost, tvrdoglavost, karijera, položaj, zarada. Posve neprimjetno navezujem se na nešto od svega toga, opterećujem se, i onda ne mogu poletjeti u visine. Nije čudo da Isus na jednom mjestu veli kako onaj tko se odriče nečega radi kraljevstva prima još više. To je zakon spasenja, to je zakon sreće i mira na ovoj zemlji.

Što to opterećuje moje srce, zamagljuje pogled, sputava noge da ne mogu Isusa slijediti? Samo Isus može otvoriti naše oči da prepoznamo „bogatstvo“ koje nas sputava i dati nam radosti da ga slijedimo.