Mesni rolat

mesni-rolat-8a


Mesni rolat je zahvalno i zahtjevno jelo. Zahvalno utoliko koliko se može poslužiti na različite načine i u različitim prilikama, pa jednako i vruć i kao hladni narezak ili čak pečen s prilogom kao krumpirom, batatom i drugim povrćem. Zahtjevno je jelo utoliko koliko traži malo više vremena i, narodno rečeno, zavrzlame oko pripreme i samoga spravljanja.

Mesni rolat se pravi otprilike ovako. Panceta, šareni špek ili domaća slanina se nareže na duge i tanke komade, odnosno listove. Ovo se stavi na tavan mljevenoga mesa koje smo prostrli na papir za pečenje. Po ovome dolazi drugi sloj mljevenoga mesa koje smo dobro izmiješali sa željenim začinima. Meso se obično uzima ono vrlo dobro kakvoćom i izgledom i uvijek samo svježe i nesmrzavano. To je obično ono meso od kakvoga se prave ćevapi i mljeveni odresci ili domaće pljeskavice, a to znači jedan dio svinjskoga mesa od lopatice i dvostruko telećega mesa ili mladoga juneta. Još je dobro da se meso izmiješa večer prije i da se začini ujedine. Dobro je paziti da panceta ne bude odveć posna ili u mljeveno meso staviti malo više masnoće da bude naš mesni rolat što sočniji i razabraniji. Glede vezivnih sastojaka u mljevenom mesu stavlja se suhi, ribani sir kao parmezan ili domaći ovčji ili pak rendani polumeki. Ne izostavlja se jedno ili dva bjelanca jajeta s krušnim mrvicama prema potrebi. Neće nikako biti na odmet staviti, samo da se osjeti, cimet ili moskatni oraščić.

Sada polako i trijezno uvijemo sve ovo u papir i uvežemo kuhinjskim koncem. Onda odložimo i pripremimo pleh za pečenje. Peći ćemo ga onako kako smo naumili. Možemo ga peći samoga kao obično pečenje s malo podmazanim plehom ili ga ispeći do jedne mjere i onda nadodati krumpire ili što drugo kao našu klasičnu tepsiju ispod peke ili saća.
 
Jednostavnije je peći ga samoga za sebe, pa onda odlučiti kako ga poslužiti: vrućega ili hladnoga kao hladni narezak uz drugi prilog. Možete ga rezati na tanje i deblje komade, baš onako kako Vam tada odgovara. Ne možete promašiti u ovome jer vam pomaže i papir za pečenja da ne pregori, a sav suvišni začinski materijal će oteći kroz papir. Zato se mogu krumpiri peći u ovoj masnoći i začinima iza kako smo ispekli naš mesni rolat.
 
Kada imate nešto ovako pri ruci, onda Vam neće biti problem koga i kako počastiti. Ovo je jelo za mnoge oči i otvorena usta, kako na prvi mah, tako i tijekom blagovanja.