Misli uz četiri postaje ophoda na Tijelovo

U ovom promišljanju četiri postaje u tijelovskom ophodu simbolički promatramo kao četiri razdoblja u čovjekovu životu: djetinjstvo, mladost, srednja dob i starost. U svakom nam je tom razdoblju Bog potreban da ga ugradimo molitvom i vjerom u svakodnevni život.Prva postaja: djetinjstvo


Jedna majka:

Govorim Vam u ime majki, roditelja sve djece. Sjetite se kako smo mi, preko vjere roditelja, odavno primili Riječ Božju, susreli se s Kristom u prvim molitvama, odlascima u crkvu, na vjeronauku, u sakramentu pričesti, krizme. Evo prilike da se zahvalimo Bogu i roditeljima na daru zemaljskog i vječnog života. Oni su nas rodili, u vjeri odgojili, krstili da postanemo članovi Božjeg naroda i djeca Božja. Pomozi nam, Gospodine, da svatko od nas razumije i prihvati ono poslanje koje si mu namijenio.

Jedno dijete:

Naša je dužnost da poput Isusa rastemo u dobi, milosti i znanju pred Bogom i ljudima! Mi živimo uz dva stola: roditeljski, gdje se hrani naše tijelo; Isusov, gdje se hrani naša duša. Trudimo se da napredujemo u vjeri, s Bogom rastemo u budućnost. Hvala svima onima koji su nam dali temelje vjere svojim riječima i životom. A Tebe, dragi, Isuse, molimo da nam daš snage da na tom putu ustrajemo.                                         


Druga postaja: mladost


Mladić:

Snaga i ljepota odlike su mladosti, razboritost cvijet starosti. Potreban si nam, Gospodine, u rastu i sazrijevanju. Ponekad nam se čini da bismo se rado ponašali kao stariji, a mladost zadržali. Molimo Te, daj nam snagu i mudrost da možemo razlikovati dobro od zla, istinu od laži, vrijednost od bezvrijednosti, korisno od beskorisnoga.

Oprosti nam što bismo ponekad, zanemarujući Tvoje zapovijedi i opomene starijih, htjeli sve iskusiti i svašta probati. Pred nama je tisuće ponuda, na nama je izbor. Nije nam lako u ovom vremenu kada mnogi ne vide vrijednost vjere i ne razmišljaju o Tebi, nego žive od danas do sutra. Zato nam, molimo Te Isuse, pomozi  na ovom našem putu i daj nam snage da ostanemo vjerni Tebi i Tvojim zapovijedima.

Djevojka:

Gospodine, mi se trudimo razumjeti dar vječnoga života i na njemu smo Ti zahvalni, ali nam se često nudi prolazno uživanje koje ostavlja gorak okus i razočaranje. Budi s nama, u našem rastu budi oslonac, jarbol za naša razigrana jedra, mir u našem nemiru, snaga u koraku, vođa na bespućima svijeta. Budi s nama na ovoj prolaznoj postaji mladosti i daj nam milost da sazrijemo u dobre i plemenite ljude.


Treća postaja: srednja dob


Žena:

Hvala ti, Gospodine, što si s nama bio u svim trenucima života, posebno u sakramentu ženidbe, kod rađanja i odgajanja naše djece, kad smo se radovale i plakale. Kajemo se ako smo te iznevjerile u bilo čemu. Uz naše muževe bio si nam oslonac, uz naš rad odmor, uz naš strah utjeha, uz našu nemoć snaga, uz našu prolaznost vječnost. Molimo Te, vodi naš bračni i obiteljski život, da cijeli svoj život svima oko sebe budemo Tvoji dostojni navjestitelji Radosne vijesti. 

Muškarac:

Čudne su i blagoslovljene ove godine. Nismo toliko stari da ne bismo imali želja, ni mladi da ih sve ostvarimo. Naša djeca odrastaju, odlaze svojim putem. Mi ih pratimo molitvom i blagoslovom, ponekad u strahu, začuđeni životom koji prolazi, godinama koje dolaze. Ova postaja je zahvalnost tebi. Daj nam, molimo Te, snage da Ti ostanemo uvijek vjerni, pa da naša djeca nađu uzor u našoj vjeri i poticaj u kršćanskom životu. Daj nam snage da živimo s Tobom za druge.


Četvrta postaja: starost


Baka:

Isuse moj, Spasitelju, utjeho i nado moja u starosti! Blizina s Tobom mi daje posebnu snagu u ovo tegobno vrijeme. Mnoge su moje prijateljice i moji poznanici „na drugoj obali“. Ja sam još s Tobom. Bojim se za budućnost Crkve. Bojim se što će biti s mojim unucima i s drugom djecom i mladima. Hoće li te zaboraviti? Hoće li znati da bez Tebe nema neba? Zabrinjava me  Tvoje pitanje koje si davno izrekao, a danas je jednako važno: Hoću li, kad ponovno dođem, naći vjere na zemlji? Mi se stariji uzdamo u Tebe, posvećujemo Ti svoje vrijeme u molitvi i djelima pobožnosti, ali ponekad smo malodušni kada vidimo kako mnogi ne vjeruju i ne mare za Tebe. Pomozi nam da se uvijek i u svemu uzdamo u Tvoju providnost pa djeci i mladima budemo pravi primjer i podrška, kako bi i oni razumjeli da si ti najveće dobro.

Djed:

Sve ima svoj početak  i kraj. Dozrijevamo za vječnost. Hvala ti, Gospodine, što sam ustrajao u vjeri, što sam, drugujući s Tobom izvršio zadani zadatak. Odgojio sam djecu u vjeri kako sam najbolje znao, izgradio sam temelje, a sad ih hrabrim da sami grade svijet s Tobom i prenesu vjeru na svoju djecu. Ja ću im pomoći koliko mogu. Oprosti nam za sve ono kada nismo bili vjerni i dosljedni svjedoci Tvoje ljubavi, Tvoga uskrsnuća i Tvoje prisutnosti među nama. Mnogi su među nama osamljeni. Daj nam, molimo Te, snage da budemo spremni za kraj života i prijelaz k Tebi. Kada dođe naše vrijeme, primi nas u svoje nebesko kraljevstvo da Te vječno hvalimo sa svima svetima.