Ne bacajmo talog od kave, jer…

Ne bacajmo talog od kave, jer…


Ne bacajmo talog, toz ili teljvu, kako je tko zove, od kave jer nam može dobro poslužiti u nekoliko prilika.


1. Mravi u kuhinji. Kada nađete na mjesto od kojega vam dolaze mravi u kuhinju, posebice sada u proljeće, onda treba staviti koje zrno kave pred taj ulaz ili izlaz. Kada nije to moguće onda pregradite suhim talogom od kave put mravima i oni će se vratiti nazad i za jedno poprilično dugo vrijeme im neće pasti na pamet da tuda dolaze. Kao najbrža mjera također može poslužiti i koja kap kave kada to opazite, dok se ne snađete…


2. Vlaga vam je u kuhinji ili ostavi, pa imate problema sa solju i šećerom jer su stalno vlažni. Dovoljno je pet šest zrna kave staviti u staklenke u šećer ili u sol i vlage neće više biti. To je nešto slično onome što radimo u solnicama, na našim stolovima.


3. Ruke vam se čuju češnjakom, kapulom, ribom, kiselim kupusom ili sličnim. U zdrobljeni talog kave izribajte nešto ručnoga sapuna – zvani marsjeski – i to pomiješajte. S ovom masom natrljajte ruke i poslije toga ih operite, pa više neće biti traga onim neugodnim mirisima. Ovu masu možete napraviti na više i ostaviti je po strani dok vam ponovno ne bude zatrebala.


4. Zagorjela tava i zagorjeli sudi se također mogu veoma dobro i lijepo oprati talogom od kave pomiješanim s malo tekućega deterdženta. Dovoljno je namočiti i uzeti meku krpu – truleks – bez oštrih žica ili spužvi i laganim trljanjem odstraniti nečist, da bude sud ponovno onakav kakav je bio prije uporabe.


5. Čuje vam se neugodno sifon ili cijev iz sudopera. Uzmite talog od vaše kave i uspite dovoljno hladne vode. Sve to lijepo izmiješajte i polako uspite u vaš sudoper. To će vam odstraniti sve neugodne i ustajale mirise i vratiti čistoću, a neće zagaditi, niti začepiti vaš-naš sudoper.


6. Stari drveni namještaj u kuhinji je pomalo iscrtan i izložen neželjenim pogledima. Razmutite talog kave u vodu i polako četkicom nanesite na namještaj gdje želite i gdje vam je potrebno. Poslije nanošenja, lagano obrišite i namještaj će se vratiti svojoj mladosti. Jednako se ovo može učiniti i sa samim talogom, nanoseći ga polako i trljajući polako tamo gje je to potrbno, a na koncu po cijeloj plohi da se ujednači i namještaju vrati željeni izgled.


2Naribani ručni sapun – zvani marsejski – i talog od kave se izmiješaju
i mogu se koristiti kad god zatrebaju…