Nedjelja Muke Gospodnje (A): Hosana! – Raspni ga!

Nedjelja Muke Gospodnje (A): Hosana! – Raspni ga!


Čitanja: Iz 50, 4-7; Ps 22, 8-9.17-20.23-24; Fil 2, 6-11; Mt 26, 14 – 27, 66


Današnja nedjelja ima dvostruki naziv: Cvjetnica – nedjelja muke Gospodnje. U starini je u Rimskoj liturgiji ovo bila isključivo nedjelja muke, kada je započinjala ona prvotna, najkraća rimska “korizma” od tjedan dana. Zato se čitalo izvješće o Muci Isusovoj. Kasnije je pod utjecajem jeruzalemske liturgije i na Zapadu uvedena procesija s palminim granama na spomen svečanog Isusovog ulaska u Jeruzalem.

Tako današnja nedjelja ima dvostruko značenje. Vjernici u procesiji ulaze u crkvu s blagoslovljenim grančicama pjevajući pohvalnu pjesmu Kristu: “Hosana Davidovu sinu!” To je radost, to je slavopoj.

Međutim, kad se uđe u crkvu, započinje misa u kojoj se čita Muka (ove je godine to Muka po Mateju).

Dobro je da je tako. Dok im još u ušima odzvanja himan “Hosana Davidovu sinu!”, vjernici slušaju izvješće o muci. I onda to izvješće i ne zvuči toliko strašno. Jer, znademo, onaj Isus koji trpi muku, bio je slavljen kao Sin Davidov. Idući korak dalje znademo i vjerujemo da je raspeti Isus onaj Isus koji je kao pravi Sin Božji uskrsnuo u novinu života.

To je razlog zašto Božji ljudi nikada nisu očajavali i u najstrašnijim progonima i mukama. Znali su da nasljeduju svoga Učitelja u njegovoj muci, ali da će njegovom dobrotom stići do iste slave uskrsnuća.

Zato smo puni nade, veli Pavao. Zato smirena duha hodimo ovom zemljom. Ne kao slijepi da ne bismo vidjeli i boli i nepravde i tolike suze. Mi hodimo smireno ovom zemljom znajući da Bog po svome sinu daje puni smisao svemu našem životu i svekolikoj ljudskoj povijesti.

Zato mi nikad ne gledamo samo na križ Isusov. Mi upiremo pogled prvenstveno u proslavljenog Isusa, onog Isusa koji je uskrsnuo i koji sjedi s desne Ocu.

I dok se u našem životu izmjenjuje Cvjetnica i Muka, mi znamo da nismo sami. Pred nama ide Gospodin Isus koji je prošao i jedno i drugo. Sve do proslave na nebesima.

Zato, radujte se danas. Danas na Cvjetnicu slavimo i proslavu i Muku Isusovu, a već za tjedan dana slavit ćemo njegovo uskrsnuće i njegovu proslavu. Njegovo i naše uskrsnuće i njegovu i našu proslavu. Jer to je njegova volja.