Nedjelja, 28 veljače

Obratite se


O čemu ste razmišljali prošle godine u ovo vrijeme? Što vam je bilo osobito važno? Kakvi su bili vaši planovi za Uskrs, za ljeto 2020.? I, kako danas na to gledate? Možda se ipak u nekoj mjeri promijenio vaš pogled na život, na ono što je bitno, a što nebitno, nakon ove svjetske zdravstvene krize i nakon potresa u Zagrebu i u Banovini? Stvarno, kojiput nas neki životni potresi potaknu da nekako drugačije posložimo ono što nam je u životu stvarno važno, a što manje važno.

Upravo je to temeljna Isusova poruka. Svojim suvremenicima – a i danas onima koji u njega vjeruju – on poručuje: „Obratite se.“ Znači li to samo da se trebamo više moliti i ići na misu? U grčkom originalu evanđelja za obraćenje stoji riječ metanoia, što znači promjena načina gledanja, promjena mentaliteta, to znači kada za nekoga možemo reći da je posve drugačiji čovjek, da na nov način gleda vlastiti život i vlastitu ulogu u obitelji, u Crkvi i u društvu.

Pandemija – nadamo se! – polako prolazi. Nadamo se također da strašnih potresa neće biti u dogledno vrijeme. Nadamo se da će se i nastava početi normalno odvijati, da ćemo uskoro moći skinuti maske s lica, da ćemo normalno moći putovati i drugovati, sastajati se. Je li se u našem životu bar u nekoj mjeri dogodila metanoia? Jesmo li postali zreliji ljudi? Je li nam ova nevolja razbistrila poglede? Jesmo li osjetili kako nas ljudska blizina puno više ispunja, negoli sva tehnologija i društvene mreže? Hoćemo li imati više dobrote, ljubavi, razumijevanja za druge pogotovo u vlastitoj obitelji? Hoćemo li Bogu biti više zahvalni za obične životne aktivnosti koje su nam bile uskraćene? Ako se ta promjena barem u malenoj mjeri dogodila u našem životu, blago nama, blago onima koji s nama žive. Nije svaka nevolja samo za nevolju. Muka i nevolja nas itekako može pročistiti. Dodajmo na koncu da Isus obraćenje – metanoju naziva evanđeljem, blagom radosnom viješću. Zato imamo pravo biti ispunjeni i nadom i radošću. Neka nam takvi budu dani koji su pred nama.