Odrezak mljeveni, mesni s blitvom, pečen s pancetom


S jedne strane ovo je uistinu dijetalni odrezak, a s druge strane „ono s pancetom“ bježi od dijete. Međutim, ovdje je panceta samo kao nužno zlo i daje samo miris. Naslov je istinit i odgovara stvarnosti. Mljeveno meso je ovdje u jednakim mjerama svinjsko i juneće. Otprilike je jednak obujam prokuhane blitve i kapule, te ostalih sastojaka: krušnih mrvica, jaja, celera, peršina, papra, soli i drugih sitnih začina.

Početniku bi trebale neke mjere da bi ovo uspješno uradio, ali, ruku na srce, početnik se neće sam upustiti u ovo dok ne stekne barem neko iskustvo s onim radovima i sastojcima bez kojih mljeveni odrezak neće ostati u komadu. Stoga su ovdje procjene vlastitih mjera i načina, najsigurniji put do pravoga uspjeha.

Kada se ovo sve spoji i dobro izmiješa da ne ostaje za prstima, onda se ostavi dobrih nekoliko sati da odstoji i da se sve ujedini. Tako se nešto slično radi i s ćevapima i pljeskavicama, a zar ovo nije tome slično u puno toga.

Poslije se oblikuju odresci po želji i volji. Mogu se oblikovati okruglice, odresci po već uhodanom otisku i „kalupu“ ili po volji. Onda se one odreske koje ćemo peći u pećnici obavije pancetom i položi na kuhinjsku kartu za pečenje i položi u ugrijanu pećnicu na 200 Celzijusevih stupnjeva, najmanje pola sata.

Na koncu se, uistinu, isplati ovaj trud i zanovijetanje, jer se došlo do ukusnoga i lijepoga jela koje nam nije baš tako često na stolu i u kuhinjskoj ponudi. No, nije manje važno i ovo da je to toliko dijetalno i da smo smanjili skoro polovičan unos kalorija, a blagovali smo istinski pravo, mesno jelo, k tome još pečeno. Doista ga smijemo nazvati i dijetalnim.


Detaljnije slikovne upute možete pronaći ovdje.