Petak, 21 siječnja

Osušeni ružmarin

1


Za potrebe naše kuhinje često kupujemo začine. Neki od njih su egzotični, iz dalekih zemalja i krajeva, ali neki su poznati i kod nas i nekako “domaći”. Bez obzira odakle dolaze, završe u našoj trgovačkoj košari, na blagajni supermarketa i u našem domu.

Unatoč dobroj ponudi u trgovinama ipak, neke začine možemo spremiti i sačuvati sami. Jedan od njih svakako je ružmarin. Rijetko koje seosko dvorište nema ružmarin, da ne govorim o krajevima uz more gdje je ružmarin normalna pojava. I kod nas u Slavoniji svaka kuća koja ima mladića ili djevojku imala je i ružmarin u svom dvorištu. Veći ili manji grm – koji je rastao kako su ti mladi ljudi stasali za ženidbu. Tu se negdje krije i povezanost ružmarina s našim životom.

U posljednje vrijeme ružmarina je u svatovima nažalost sve manje. Nedostaju mi te mirisne grane povezane sa trobojnicom koje su označavale pripadnost svadbenoj povorci koja se raduje osnivanju nove obitelji, kolijevke novih života kojima će trebati posaditi i novi grm ružmarina za njihovu svadbu.

Ipak u zadnje vrijeme se sve češće o ružmarinu razmišlja kao o finom i mirisnom mediteranskom začinskom bilju. Zahvaljujući toj renesansi ružmarina, pronalazimo ga na balkonima petog ili desetog kata, na kuhinjskim prozorskim klupicama, na slikama mondenih časopisa i na tržnicama. Posađen u male posude, spreman je unijeti novi miris i okus života u naš dom.

Doista ne moramo sve kupiti, a neke se stvari kupiti i ne mogu. Zato sam odlučila ove godine pripremiti za zimske dane začin ružmarina. Grm u seoskom dvorištu darivao mi je stručak ružmarina. Osušen, popunit će moju zalihu sušenih začina, a dio ću spremiti u lijepu bočicu i darivati onima koji nemaju vrt ili balkon, a cijene ono što ruke prijatelja priprave.

I stoga: ako negdje vidite ovih dana ružmarin… učinite dobro djelo sebi, sačuvajte ga za umake, a osobito se dobro slaže sa pečenim mesom – piletinom, janjetinom, a napose s ribom.

Ružmarin, ta fina začinska biljka pojačava i okus povrća poput rajčice, bundeve, krumpira, patlidžana, graška i leće te gljiva. Pečeni krumpir sam ili s korjenastim povrćem uz dodatak ružmarina može biti samostalni obrok ili izvrstan prilog.

U svakom slučaju, ružmarin je dobro došao u našu kuhinju! I ljeti i zimi!