Pačista nedjelja

Druga korizmena nedjelja naziva se Pačista ili Pračista. Neki je tumače tako da se tim nazivom želi reći da je još čišća od Čiste nedjelje. Drugi skreću pozornost na upotrebu prefiksa pa- kojim se označava smanjenje intenziteta ili slijed. Uspoređuju to s puštenim glasom ili zvukom koji je najsnažniji kada se izgovori/pusti, a onda u vidu jeke ili odjekivanja postaje sve tiši i tiši, dok ne umine. U tom smislu, Pačista nedjelja bi bila ona koja je iza Čiste, nešto slabije jačine od Čiste nedjelje. Dok je 1. korizmena nedjelja početak korizme, a kvatre još više pobuđuju značenje posta, pokore i molitve, u vrijeme Pačiste nedjelje već su se vjernici priviknuli na pokoru i ne doživljavaju je više tako snažno.

S druge strane, također neki tumače, imajući kao primjer razliku između perja i paperja (prefiks pa + perje), da je ta nedjelja snažnija i dublja od Prve nedjelje korizme. Kao što je paperje nježno i meko perje na tijelu ptice, tako je i po tom tumačenju Pačista nedjelja nježnija i u duhovnom smislu snažnija od Čiste. Prema njima, vjernici su po svojoj pokori i odricanju već postigli neki viši stupanj duhovnosti i pobožnosti i u narednim će tjednima, ako ustraju, samo napredovati.

Kako god bilo, i ova nas nedjelja kao i sve korizmene nedjelje, potiče da se trudimo rasti u duhovnosti i pobožnosti, a svojim odricanjem i djelima milosrđa pokazivati svoju ljubav i prema Bogu i prema ljudima, kako bismo kroz ovo vrijeme pripreme za Uskrs bolje razumjeli i srcem prihvatili značenje Kristova vazmenog otajstva: Njegove muke, smrti i uskrsnuća.