Paprenjaci


Ako je pizza talijansko jelo, onda bismo trebali mi Hrvati mirne duše priznati kako su paprenjaci hrvatski kolačić. Vrlo ukusan i vrlo osebujan. Sasvim nam pristaje. Dakle, o paprenjaku pisao je još i August Šenoa u Zlatarovom zlatu, a za njega znamo da je po ocu Nijemac iz Češke, a po majci Slovak iz Budimpešte. Rodio se u Zagrebu i u prvom hrvatskom povijesnom romanu uveo lik Magde koja je prodavala paprenjake. U vrijeme moga djetinjstva nisam znala niti za Šenou, niti za njegovu obitelj, a tek krajem osnovne škole otkrila sam Zlatarovo zlato. Ipak, cijelo djetinjstvo znala sam što su paprenjaci. Znala sam i da je to jedini kolač u koji mama stavlja obilje papra, bibera. Onda su mi u odrasloj dobi u avionu hrvatske zračne kompanije uz veliki osmijeh predali lijepo upakiran jedan paprenjak. Uz njega je išla i priča o paprenjaku na engleskom i njemačkom jeziku. Predstavljan je kao hrvatski tradicionalni kolač.

Očito nas paprenjaci prate, red je da i mi pratimo njih.

Moguće je ovih adventskih dana kupiti i paprenjake. Lijepo umotane i upakirane. A moguće je težim putem. Onim kojim su išle mnoge žene u mojoj obitelji. Kušati paprenjake, pa ako vam se jako svide, onda od ponosne domaćice zamolite recept! Tako se to radi. I dijele se recepti s osmijehom i nadom da ćete i vi biti pozvani u posjet na adventski čaj i paprenjake. Pa ih onda grickamo, pa razgovaramo, pa izmjenjujemo događaje i doživljaje dana i uživamo u zajedništvu.

Tako je moja sestra Katica ovih dana napravila paprenjake. Nažalost, samo sam ih vidjela preko fotografije, ali sam poželjela recept i evo ih u mojoj kuhinji. Sa osobitim zadovoljstvom dijelim s vama ovaj recept i potičem vas: učinite paprenjak dijelom svoje obiteljske tradicije u adventskim vremenima. Poželite i čeznite za vremenima u kojima smo se okupljali oko čaja i paprenjaka, izmjenjivali recepte i zagrljaje… Povratili nam se ti dani što prije!


Potrebno:

 • 450 g brašna
 • 180 g masti
 • 120 g šećera
 • 150 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)
 • 2 cijela jaja
 • 2 žlice meda (kestenovog, npr.)
 • 1/2 žličice klinčića
 • 1/2 žličice muškatnog oraščića
 • 3/4 žličice papra (ili malo više!)

Postupak:

 1. Od svih sastojaka umijesite tijesto. Jednostavno je i rukama, a možete koristiti i električni stroj, mali kuhinjski pomoćnik.
 2. Kuglu finog mirisnog tijesta ostavite u hladnjaku makar sat vremena.
 3. Za to vrijeme pripremite modlu za paprenjake. Potom uključite pećnicu na 170°C (ako je pećnica na vrući zrak) ili 180°C (ako je klasična pećnica).
 4. Razvaljajte tijesto na pola cm debljine i snažno utisnite modlu koju ste pobrašnili. Polako odignite modlu i uživajte u otisku na tijestu.
 5. Nožem pažljivo izrežite tijesto i prenesite ga u tepsiju u kojem je papir za pečenje.
 6. Peći 12 do 15 minuta.
 7. Ohlađene paprenjake posipati sitnim mljevenim šećerom. Neka brda i dolovi paprenjaka dobiju snijeg!

Od ove količine dobiti ćete dvije tepsije ili oko 30 komada. Ovo nisu oni super tvrdi paprenjaci koji trebaju biti u metalnoj kutiji dva tjedna pa dok se mogu jesti. Ovi se mogu jesti odmah! Naravno, ako imate društvo! Uživajte u došašću!