Pastrva u alu foliji


Odavno spravljam ovaj recept, ne samo s pastrvom, već i s lubinom, oradom i sličnim morskim ribama, kako pojedinačno, tako i njih nekoliko zajedno. Može se i u zdjelu od folije staviti više riba i onda folijom zatvoriti i tako ispeći. Glede ukusa, tu je to negdje jednako, ali glede izgleda i šarma, onda je pojedinačno kudikamo ljepše i bolje.

Dakle, ovo na fotografijama je rađeno ovako. Posušio sam pastrve, posolio ih i ostavio jedan sat da tako odleže. Bile su u zamrzivaču ranije. Uključio sam pećnicu na 220 Celzijusevih i za to vrijeme obrađivao pastrve. Unutra u njih sam stavio celer i peršin. Podlio sam u alu foliju ulje, položio već posoljenu pastrvu, te stavio mlaz maslinova ulja na nju. List lovora, nekoliko listića ružmarina i po dvije grančice majčine dušice, uz obvezni celer, sam stavio po ribi i oko nje. Papra sam stavio toliko samo da se osjeti. Uzeo sam vrhove folije i spojio ih, a da ne dodiruju ribu. Tako sam i sa strane oprezno zatvorio i položio na tepsiju

Jednako sam tako postupio i s drugom ribom u drugom komadu alu folije i položio na posudu, te stavio u već zagrijanu pećnicu. Pečenje je trajalo prvih dvadesetak minuta, pa sam onda otvorio folije, i još da se dobije boja pečene ribe, drugih desetak minuta. Nisam imao prigovora. Kako sam planirao, onako je sve i ispalo. Moglo se i ne otvarati zadnjih desetak minuta, pa bi onda bila riba još korisnija, a zvala bi se ona – ni pečena, ni varena.

Kao prilog sam napravio zelenu salatu i salatu krumpira što su mi ostali od posta Čiste srijede, pa sam ih iskoristio u sljedeći petak za salatu, uz ove ribe u alu foliji. Jednako se dobro slaže kao i uz tek kuhani krumpir, blitvu i špinat.

Recept je veoma jednostavan i super koristan, a nadasve praktičan. Iskreno govoreći iskustvom tolikih godina, ovo je uz ribe u pećnici s ili na krumpirima najjednostavniji i najsigurniji način spravljanja ribe. Nema nimalo riskiranja glede guljenja kože, sočnosti, izgleda ili sličnih problema. Istina je da na prvi mah obadva načina izgledaju veoma komplicirani, ali to je samo na prvi mah.