Petak 5. korizmenog tjedna: Užas udasvud


Čitanja: Jr 20, 10-13; Ps 18, 2-7; Iv 10, 31-42


Jedno od vječnih pitanja jest i pitanje zašto pravednik trpi? Evo danas slušamo žalopojku proroka Jeremije. Bio je on miran i miroljubiv čovjek, koji je samo naviještao ono što mu je Bog rekao da govori. Opominjao je Jeruzalemce da se obrate Bogu pa da ne propadnu. Nisu ga slušali. Štoviše, zamrzili su ga. Zato što je govorio istinu. I počeli mu o glavi raditi. Veli prorok:

Čuh klevete mnogih:
“Užas odasvud!
Prijavite! Mi ćemo ga prijaviti.”
Svi koji mi bijahu prijatelji
čekahu moj pad.
“Možda ga zavedemo,
pa ćemo njim ovladati
i njemu se osvetiti!”
Sa mnom je Jahve kao snažan junak!
Zato će progonitelji moji posrnuti
i neće nadvladati.

Ovdje vidimo dvije stvari. Prvo, Jeremijini su se protivnici sa svih strana obrušili na njega. Pokušavali su na svaki način obezvrijediti ono što je on govorio. Rugali su se, potvarali ga pred kraljem i na kraju ga bacili u jedan zdenac, gdje je jedva ostao živ. Međutim – to je ono drugo! – Jeremija ne malakše, jer zna da ga Bog vodi i čuva. Unatoč njegovim mukama, unatoč žalopojkama, on se uzda u Boga. Jer zna da je pravedna njegova stvar, jer zna da je to zapravo Božja stvar.

Upravo je tako bilo i s Isusom. Potvarali su ga da krši zakon, da ne poštuje subotu, da se druži s carinicima i grešnicima, pa čak da huli na Boga. Na koncu su ga kao bogohulitelja i protivnika cara optužili i dali razapeti. Međutim, Isus se nije pokolebao, jer, on je samo činio ono što je bila volja njegovog nebeskog Oca.

Kasnije se, jasno, pokazalo da je po svojoj smrti Krist postao pobjednikom. On je uskrsnuo.

To je i naša snaga. Kada god vršimo Božje zapovijedi, kada Boga radi činimo dobro, mi smo na Božjem putu, činimo Božja djela. I onda nas nitko ne može omesti i ništa spriječiti. Makar nam bilo teško, makar nas potvarali za ovo i ono, mi se ne želimo obazirati. Želimo samo činiti dobro. Unatoč opasnosti, unatoč tome što nam se može učiniti da smo osamljeni, u Bogu i po Bogu mi želimo činiti dobro. To je jedino što se stvarno isplati. Jer, u Bogu i po Bogu ljubav sve pobjeđuje.

Kao što veli Apostol: “Nikome ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite.