Pohiti u Gorje

Pohiti u Gorje


Posljednjeg dana u svibnju u crkvenom kalendaru slavimo Pohođenje Blažene Djevice Marije. O čemu se radi? Evo. U poznatoj zgodi Mariji dolazi anđeo Gabriel i naviješta joj da će ona roditi Isusa. Usput joj priopćava da je njezina rođakinja Elizabeta, gospođa u poodmakloj dobi, u šestom mjesecu trudnoće. Marija nije oklijevala nego je iz svoje Galileje požurila u Judeju da bude Elizabeti od pomoći. Zasigurno je starijoj trudnici i rodilji bila od velike pomoći mlada i okretna žena.

To je osobina velikih ljudi: vidjeti gdje je potreba i onda priskočiti u pomoć. Upravo to. Kako mi u tome stojimo? U ovom  užurbanom vremenu i obvezama koje nas kojiput upravo guše, često ne vidimo nevolje i potrebe onih najbližih s kojima živimo. Sve nešto nemamo vremena, sve smo nešto strašno zauzeti… A evo, koji će put dostajati samo da nekoga saslušamo i vidimo što ga muči, dostajat će i lijepa dobrohotna riječ, kao i vrijeme koje posvetimo svome djetetu, svome mužu, odnosno ženi, djedu ili baki, prvom susjedu…

Ovih smo dana pokazali da stvarno imamo veliko srce za one u Ukrajini koji strašno trpe. I dobro je da smo takvi. Međutim ne zaboravimo one najbliže s kojima živimo, koje susrećemo. Jer svi smo gladni i žedni ljubavi, dobrote i razumijevanja. Ne zaboravimo  čovjek je čovjeku najveći dar.