Posna hrana u korizmi ili kako pomoći razmaženom nepcu…

Posna hrana u korizmi ili kako pomoći razmaženom nepcu…

Uz svu ponudu gotove, polugotove hrane u trgovačkim centrima, ali i obilja namirnica koja sve manje ovise o godišnjim dobima zahtjevno je prosječnom kršćaninu pridržavati se propisa posta u korizmi. Ipak, ako malo bolje pogledamo, to i nije toliko teško. I naša djeca, i naša unučad mogu mirno i smireno uživati u hrani, a istovremeno pridružiti se odraslom svijetu u korizmi.Trokutići od palente


Potrebno


  • 1 litra vode
  • 230 g (jedna velika šalica) instant palente
  • 1 žlica soli
  • 1 kockica maslaca
  • maslinovo ulje
  • origano, majčina dušica, kadulja
  • mogući prilozi: ribice iz konzerve ili svježe pečene, umak od rajčica, salata (razna) kisela ili svježa

Priprema


1. Na uobičajni način skuhati palentu. Dakle, u vodu dodati sol, a kada voda zakuha, lagano i polako dodavati palentu. Pažljivo miješati, smanjiti vatru (ne želite da vas poprska po rukama!) i kuhati 5 do 7 minuta. Ugasiti vatru.

2. Dodati kockicu maslaca, promiješati da se maslac u potpunosti otopi te što hitrije izliti u namaštenu (maslinovim uljem!) tepsiju. Ovisno o veličini tepsije, ali bit će to prilično tanko.

3. Kada se palenta ohladi, izrezati ju na trokutiće, premazati maslinovim uljem i posuti začinskim biljem. Ovaj puta sam posula sa suhim origanom i majčinom dušicom. Ipak, valjalo bi dodati i ružmarin. To ipak ovisi o ukusu.

4. Sve skupa zapeći valja na 250°C nekih 15 minuta.

5. Servirati uz salate ili umak od rajčica u koji je moguće dodati svježeg vlasca ili origana.

6. Ovo jelo može biti prilog raznim vrstama riba (skuši iz konzerve ili svježe friganim srdelama).P. S. Ovo jelo izvan korizme može biti odličan prilog nekom gulašu.