Preobraženje Gospodnje: Slušajte ga


Čitanja: vl.: Dn 7, 9-10.13-14; 2Pt 1, 16-19; Ps 97, 1-2.5-6.9; Mt 17, 1-9


U čemu su manipulatori najbolji? U tome da nam nametnu svoje mišljenje i pri tome nas uvjere da smo sami do toga došli. I svi smo pomalo u toj igri. Uvjereni smo da živimo u vremenu kada je sloboda mišljenja i izražavanja zajamčena, a u isto vrijeme svoje mišljenje temeljimo na osnovu ‘provjerenih’, ‘znanstveno dokazanih’ i ‘sigurnih’ informacija koje nam nude mediji i reklame. Tako, na primjer, rado ćemo pristati uz mišljenje onih televizijskih američkih liječnika koji jedne godine tvrde da je maslac zdrav, a margarin štetan, da bi već sljedeće godine tvrdili da je margarin zdrav, a maslac štetan, pri čemu bismo barem mi Slavonci – dopustite osobno mišljenje – trebali znati da je najbolja svinjska mast… Kako god bilo, mi i nesvjesno slijedimo one za koje mislimo da znaju bolje od nas i ne sluteći kolika je u tome smislu velika uloga sredstava javnog priopćavanja.

Evanđelja nam opisuju događaj kada se Isus pred trojicom svojih učenika na jednom brdu preobrazio tako da je zasjao nebeskim sjajem. I onda su učenici čuli glas s nebesa: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!“ Upravo tako. Pored svih mudraca i kreatora javnoga mišljenja, za kršćane je Isus prvi i najveći Učitelj i to onaj koji govori samo ono što je za čovjeka stvarno dobro. Nadalje, on nije samo govorio, nego je i svojim životom pokazao i dokazao da nam je prijatelj. Isus je propovijedao o ljubavi prema čovjeku, ali je to i sâm pokazao i dokazao. Govorio je: „Nitko nema veće ljubavi od ove da tko dade život svoj za svoje prijatelje.“ Upravo prema tim riječima umro je na križu. Nadalje, dok je govorio o potrebi da ne mrzimo svoje neprijatelje, Isus je i to pokazao. Umirući na križu molio je za svoje progonitelje i ubojice: „Oče, oprosti im, ne znaju što čine!“

Na Isusovu evanđelju i na Deset zapovijedi temelji se cijela zapadna kultura građena već dvije tisuće godina. Ako iz našega društva, iz naše kulture, iz naših životnih aksioma izmaknemo evanđelje, urušit ćemo se i kao ljudi i kao narod i kao kultura. Božji glas upućen čovjeku za Isusa veli: „Slušajte ga!“ Može zvučati i nemoderno i srednjovjekovno, ali Isusova načela su spasonosna. Kada branimo ljudski život od začeća, kada branimo obiteljske vrijednosti, kada pozivamo na to da ne živimo samo po tijelu nego i po duhu, mi onda štitimo i unaprjeđujemo i sebe i društvo i cijelu našu civilizaciju. Zvuči kao glas vapijućega u pustinji? Vjerojatno. Ali, vrijedi ga ponavljati. Možda nas ipak malo navede na razmišljanje.