Riblji ražnjići u alu foliji


Kaže se riblji ražnjići, iako se obično stavljaju i plodovi mora, i k tome još, uz začine, i povrće kao što su tikvice i paprike. Međutim, ovo je jednostavniji naziv i odgovara, u priliku, onome što stoji ili što se krije iza njega. Naime, komadići različitih vrsta riba ili samo jedne vrste ribe ili morskih plodova se spravljaju, tehnički, kao i meso ražnjića za roštilj. Između pojedinih komada se stavlja povrće kao što se kod mesnoga roštilja stavlja panceta ili povrće. Otprilike se na jednu žicu ili drvce stavlja šest do osam komada ribljega mesa. Ostavlja se dovoljno prostora za rukovanje vrhovima štapića, na obje strane. Štapići se posole, naulje i popapre, te se polože na alu foliju. Naravno da se sve prelije mlazom maslinova ulja prije samoga zatvaranja. Alu folija mora biti dovoljno velika da pokrije potpuno ražnjiće i da ih se ne dodiruje. Prije nego se zatvori, stave se ostale vrste začina. Tu je lovor, ružmarin i majčina dušica od zelenih začinskih biljaka, te bosiljak mljeveni. Potom sam od začina stavio kurkumu i zatvorio. Tako su napravljena četiri ražnjića u dvije folije.

Pećnica je zagrijana na 200 Celzijusovih stupnjeva. Vrijeme pečenja je oko pola sata, s tim da se zadnjih nekoliko minuta folija otvori i vrati sve u pećnicu, na doradu boje da izgleda kao više pečeno. No, ovo je niti vareno niti pečeno, kako bi se reklo u narodu. Ovim načinom postaje još korisnija riba našemu organizmu jer smo izbjegli i pečenje i prženje.

Ima još jedna ljepota. Onaj umak u kojem je bio naš ražnjić ili naši ražnjići je posve dobar da nam napravi još jedno jelo. Prvo je bilo za dnevni objed, a ono što slijedi je za jednako dobru večeru. Odstranimo ostatke začinskoga bilja jer je već sve dalo u onaj umak i ribu, te stavimo dvije šake riže i sve izmiješamo. Šaka je mjera za rižu po osobi. Sve lijepo i polako izmiješamo, te ako treba dolijemo vruće vode ili vegetarijanske juhe i vratimo u zagrijanu pećnicu za jedno 20-ak minuta. Rezultat je riblji rižot, onakav kakav se sigurno niste usudili poželjeti. Gotovo jednak u svemu onim ribljim ražnjićima iz folije.

Više fotografija možete vidjeti ovdje.