Utorak, 18 siječnja

Roditeljska drama

1


Budiš se uza svoju ženu. Gledaš svoju majku. Uza te su tvoje kćeri… Razmišljaš li o životu kojeg su donijele, kojega nose, o životu koji su tebi dali. Ovih dana čitam, istražujem sve o toj temi.

Želim ovo istraživanje s vama podijeliti.

S koliko ponosa mlade majke hodaju? Čitam članak novinarke iz Australije pod naslovom “Nosi li se opet dijete?” Piše: “Da. Nosi se.” Ponosne žene danas otvoreno pokazuju svoju trudnoću. Otkrile su da sve većim zaokruživanjem svoga tijela postaju sve ljepše… Jedna žena izjavljuje: “Tek kad sam ostala u drugom stanju, otkrila sam svoje tijelo, počela sam ga osjećati u punom smislu te riječi. Manje sam gledala u ogledalo a više osluškivala samu sebe. Osjećala sam promjene u tijelu, nije to neka nova osjećajnost već izraz samosvijesti o sebi…”

Porođaj-nošenje podmlađuje. Čudite se? Liječnici potvrđuju ovo otkriće koje je iznenadilo mnoge žene. Donijeti na svijet dijete znači svoje tijelo podvrgnuti kuri podmlađivanja. Porođaj ženu može osloboditi glavobolje, oboljele jetre, lošeg varenja, frigidnosti. Čudite se? Kad bismo doznali biološku tajnu zacjeljivanja porodilje, piše prof. Meier s Kalifornijskog sveučilišta Palo Alta, kada bismo znali kako da realiziramo fantastični proces neadaptacije i obnavljanja ženskog tijela poslije porođaja vidjeli bismo mnogo svjetla u proučavanje ćelija, a napredovali bismo u proučavanju karcinoma. To je jedna od najvećih misterija života koja obuhvaća najveća otkrića u suvremenoj medicini. Ima nešto u onoj narodnoj: “Voljene žene nikad ne stare.”

Nekoliko riječi o djeci u braku, odgovornosti roditelja u odgoju. Majke djecu dva puta rađaju. Kako ih odgojiti?

Netko je rekao da ih treba odgajati 20, 25, 30 godina ranije, to jest da treba odgajati njihove roditelje. Što je temeljno pitanje: Jesu li bračni drugovi otvoreni životu? Govorim o rastu u nježnosti, razumijevanju, nadopunjavanju. Ne treba zanemariti i afektivnu zrelost supruga u prihvaćanju drugih kakvi jesu, tako da drugi uvijek ostaje drugačiji. Što je s moralnim vrijednostima, načelima koja život čine normalnim?

Kako si odgojen vidi se u rezultatima odgoja svoje djece.

To su preduvjeti za sretan ulazak u brak.

Prvo dijete u braku. Zar ono nije dar, obogaćenje i ispunjenje zajedništva? Zar žene od djetinjstva ne sanjaju svoje majčinstvo igrajući se s lutkama?

Dolaskom djeteta ispunjava se njihov san.

Veliki liječnik, kardiolog i nobelovac Alexis Carrel piše: “Kad god sam prisustvovao porođaju koje žene, prihvaćajući tek rođeno dijete, imao sam svaki puta želju da povičem: Aleluja, Bogu hvala! Evo opet novog čovjeka najvećeg čuda u svemiru!”

Kažu da dolazak prvog djeteta izaziva duboke psihičke promjene u supružnika. Više nisu dvoje nego troje. Brak postaje zajednica, obitelj. Ljubav se kroz dijete produbljuje, ostvaruje. Sjetite se neprospavanih noći, uz dječji krevet. Daješ se drugom, a za uzvrat bogatiš nježnošću.

Seks bez djece, kako kažu stručnjaci, slabi vez zajedništva. Uostalom zar to ne pokazuju rastavljeni? Dijete je osoba koja može biti tvoja projekcija ali ne kopija. Dijete je uvijek original. Griješe roditelji koji žele da ono bude na njihovu sliku i priliku. Traume su moguće i prije i poslije, kod rođenja i kad odlaze iz obitelji.

Jeste li pomislili vi koji ste djecu poudavali na ovo?

Želim napisati priču o tom problemu. Kakav je to apsurd? Kad sve uložiš u dijete, onda ga daruješ nekom neznancu kojega ćeš godinama upoznavati po dobrim i lošim osobinama. Zar to nije neshvatljivo kao što je neshvatljiva ljubav? To je vječna tajna darivanja. Kad je nešto lijepo, drago, treba ga pokloniti drugome i ne zadržati za sebe. Dijete je takav poklon za druge, izrastao iz ljubavi roditelja. Ovo je jedan od tisuću razloga da zavoliš život-dijete u svojoj obitelji.

Brak je u krizi. Čitam o tome pa bih vas htio upozoriti na sindrom “oženjenih stranaca”, kako je to imenovao naš poznati psiholog. Prateći dijete iz godine u godinu supružnici su u opasnosti da ne vide, ne čuju što se u partneru događa. U napasti su da izgube bliskost zbog vremena kojega imaju malo. Žena se razvija na svoj, muškarac, u brizi za dom, na svoj. Udaljavanje je neminovno. Kako to izbjeći? Posvetite jedno drugome bar pola sata dnevno. Razgovarajte i budite jedno za drugo tu.