Šaran dimljeni s rižom


Šaran se opere, isiječe na željene komade, a to je obično na ploške od kojih prst ili dva, pa se stavi u hladnu vodu barem sat vremena. No, nećete se pokajati ako to učinite i ujutro, pa čak ili večer prije. Jedan od ljepših načina spravljanja šarana je s rižom u pećnici.

Otprilike je postupak ovakav…

Riža se uobičajeno spravlja, no sada ovisi o tome koliki je šaran i koliko je osoba. Naime, mjera riže je jedna šaka po osobi ili jedna mala šalica kave. Reći ćete da je šaka različita, a onda nemojmo reći da su sve šalice od kave jednake. Kućanica, majka ili kuhar dobro znaju kako će odmjeriti, čim znaju kome spremaju.

Popirjamo sitno rezanu glavicu kapule na vrelom ulju. Dobro je dodati i jedan rezani ili satrveni češanj češnjaka. Sada se stavlja riža na tostiranje. To se čini u jednoj minuti i stalno se miješa. Ne smije pokazati nikakav dim, jer bi to nosilo zagaranju. Na ovo sada dolazi dobro bijelo vino – jedna oveća čaša. Kada vino ishlapi, onda se ulijeva vegetarijanska juha ili jednostavno vruća voda da pokrije svu rižu i da se riža ne vidi. Oprezno sa stavljanjem soli jer šaran je slan. Papra i drugih začina po volji ili želji sustolnika. Čim prokuha, smanji se vatra i ostaje lagano kuhati 15 do 17 minuta, koliko je dovoljno riži da se na mjeru skuha. Po dobrom običaju pri kraju kuhanja se stavi malo margarina, te dobro izmiješa, da se svi sastojci ujedine.

Šaraj se ocijedi i posuši, te složi u jednu posudu u kojoj ćemo ga peći. Polijemo ga mlazom ulja i po njemu stavimo pripremljenu rižu. Posve ga pokrijemo da se ne vidi. Sada još dolazi jedna čaša vina kojom ga prelijemo.

Ovako spravljeni šaran ide u pećnicu najviše do dvadesetak minuta, na temperaturi oko 250 Celzijusevih stupnjeva. Tu je već prilog uz šarana, a dobro vino se ne zaboravlja uz takav recept i takvo jelo.