Šparoge na kajganu

sparogekajgana_4


Ovo što vidimo na fotografiji je sačinjeno od žlice maslinova ulja, četiri jaja, jedne mlade kapulice i desetak mladih šparoga. Na ulje se stavi sitno rezana mlada kapula i sitno rezane mlade šparoge. Naravno da su prije oprane i onaj stariji dio je odstranjen. Ne treba ih prokuhavati, jer bi time otišlo u vodu barem polovica od korisnih stvari u njima, a mlade su kao i kapula, pa im treba samo dvije minute pirjanja na ulju. Za to vrijeme se razmute jaja i u njih stavi po potrebi soli i papra. Dobro se izmute i preliju se šparoge na vrelom ulju. Trebaju nam još dvije ili najviše tri minute i šparoge su spremne za stola i sustolnike.

Može se u pirjanju dodati i panceta, pršut, mlada kobasica ili više kapule. U tom slučaju se mlada šparoga dodaje kasnije iza pirjanja navedenih sastojaka. Dakle, može se raditi kao i svaka druga kajgana, s time ako se dodaje previše drugih sastojaka, onda se stavi i više jaja, a može se i zapeći u pećnici, pa dobiti sasvim drugi oblik jednakoga ukusa.

Kajgana od šparoga može biti i veoma lijep prilog za pečenu ili kuhanu ribu, kao i za tolike vrste i načine spravljanja mesa.