Četvrtak, 7 srpnja

Srijeda 4. korizmenog tjedna: Isusov lik


Čitanja: Iz 49,8-15; Ps 145,8-9.13cd-14.17-18; Iv 5,17-30


U povijesti Crkve bilo je doista mnogo rasprava o Jednome, a ipak Trojstvenome Bogu, o Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. Pogotovo su iscrpne bile rasprave o odnosu između Triju Božanskih Osoba.

Potrebne su teološke rasprave. Mi bismo, međutim, htjeli to razumjeti ukoliko se to odnosi na naš život. Evo što nam danas između ostaloga Isus govori danas u Ivanovu evanđelju:

Otac doista ne sudi nikomu:
sav je sud predao Sinu
da svi časte Sina
kao što časte Oca.
Tko ne časti Sina,
ne časti ni Oca koji ga posla.

Nama je jasno i to ispovijedamo da je jedna božanska narav i u Ocu i u Sinu i u Duhu Svetomu. Međutim, što nama, koji danas slušamo te riječi, Isus želi poručiti?

U ono vrijeme među Židovima uopće nije bilo upitno da Oca, dakle, Boga valja štovati svim srcem svojim i vršiti njegove zapovijedi. Kada, međutim, Isus naglašava da je njemu Otac sve predao, te da jednaka čast treba ići i Ocu i Sinu, onda on govori o svom poslanju. Bog Otac šalje svog Sina da postane čovjekom. Tako je Isus, Bogočovjek, sin Marijin, savršena slika Boga nevidljivoga. Baš kako ono sam Isus veli: “Tko je vidio mene, vidio je i Oca”. Dakle, Bog nas poziva da prihvatimo Isusa kao savršenu sliku Božju.

A kakav je to Isus?

Naravno, sin Božji, Bogočovjek. Međutim, Isus se pokazuje i u svoj svojoj jednostavnosti. Živi skrovito tridesetak godina. Živi od rada svojih ruku, “krotak” i jednostavan. U svom javnom djelovanju on pokazuje izuzetnu osjetljivost, ljubav i pažnju za bolesne, slabe, odbačene, strance, za grešnike. Isus je živa slika Božje strpljivosti, dobrote, nježnosti i oproštenja. Jedino protiv čega oštro ustaje to je oholost, samodostatnost, licemjerje i nedostatak ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Takav će nas Isus suditi. A sudit će nas po svojim mjerilima.

Zato će biti dobro uvijek iznova čitati i slušati evanđelje, da naučimo kako se on to odnosi prema Bogu, a kako prema čovjeku. Prisjetimo se kako se Isus ponio prema nadcariniku Zakeju, prema onom rimskom satniku i njegovoj vjeri, kako se odnosio prema grešnicima, kako prema onima koji su bili opterećeni bolešću i nevoljama. Prisjetimo se kako se Isus, naprotiv, odnosio prema onima koji su mislili da mogu kupiti Božje spasenje nekim svojim umišljenim djelima, ali bez ljubavi prema čovjeku.

Promatrajmo Isusov lik. U svakoj životnoj situaciji uvijek se iznova upitajmo: “A kako bi u ovome slučaju Isus postupio?” Nije to prazna fraza. To je stvarnost. Jer, kako rekosmo, Bog je sav sud predao Sinu. A on će nas suditi po svojim mjerilima. On to već i sada čini.