Subota 5. korizmenog tjedna: Što da radimo?


Čitanja: Ez 37, 21-28; Otpj. pj.: Jr 31, 10-13; Iv 11, 45-56


Isus je uskrisio Lazara. Očigledan znak. Narod se oduševio i mnogi su povjerovali u njega. I što čine glavari svećenički i farizeji. Žestoko se opiru Isusu i ustrajavaju u nevjeri. Kažu: “Što da radimo? Ovaj čovjek čini mnoga znamenja. Ako ga pustimo tako, svi će povjerovati u nj pa će doći Rimljani i oduzeti nam ovo mjesto i narod!”

Nevjerojatno! Oni priznaju da Isus čini velike znakove. Neizravno priznaju da Isus propovijeda istinu, da donosi pravu Božju riječ. Međutim, boje se za svoje položaje. Ako, po njihovu mišljenju svi povjeruju u Isusa, doći će Rimljani i oduzeti im hram i hramsku službu i oduzet će im vodeće mjesto u narodu.

Oni se bore samo za svoje položaje. Ne zanima ih istina. Ne zanima ih vjera. Ne zanima ih Božja riječ. Ne zanima ih Božja volja. Bore se samo za sebe.

I sve to vješto prikrivaju brigom za tradiciju, Sveto pismo, Mojsijev zakon, itd.

Naravno, nije ovo napisano zbog onih koji su to izrekli. Ivan je to zapisao radi nas. Jer se povijest ponavlja.

I nesvjesno svoje lijenosti, svoje interese, svoju sebičnost odijevamo u brigu za obitelj, u brigu za narod, vjeru i Crkvu. I nesvjesno nastojimo progurati svoje vlastite interese pod krinkom viših interesa. I onda se borimo za mir i red u svojoj obitelji, ruku u vatru stavljamo za čast i ponos svoje firme, učilišta, škole, vrtića, države, Crkve, a zapravo, i svjesno i nesvjesno nastojimo progurati ono što odgovara nama i našoj taštini.

A što čini pravi čovjek Božji? Ono isto što i Isus. Isus je naime ponizio samoga sebe i postao poslušan do smrti, smrti na križu. Nije tražio svoju volju, nego volju svoga nebeskog Oca. Zato je izišao izvan svih okvira kako su ljudi zamišljali silnog mesiju. I zato ga je Bog preuzvisio.

To je naš put. Slijediti u poniznosti volju Božju i gledati prvenstveno kako ostvariti ono što Bog hoće. Božji čovjek spremno prihvaća potpuni zaokret, ako Bog to od njega traži. Jer zna da Bog i vidi i vodi. Jer, toliko puta Isus veli: “Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje bit će uzvišen.”

Neka nas Gospodin povede svojim putovima.