Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa (A): Pokoravati se?


Čitanja: Sir 3,2-6.12-14; Ps 128,1-5; Kol 3,12-21; Mt 2,13-15.19-23


Neki su nam biblijski tekstovi prilično „teški“ i ne baš „probavljivi“. Čini se tako da Pavao, blago rečeno, na teško prihvatljiv način piše o obiteljskim odnosima. Evo njegova nauka u četiri koraka:

„Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu! Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom.“

Prvo kaže: „Žene, pokoravajte se svojim muževima, kao što dolikuje u Gospodinu!“ A joj! Baš „pokoravati“? Pavao uzima u obzir ondašnji zakon i običaje, prema kojima je muž bio glava obitelji, dok ženama uopće nije bilo dopušteno govoriti u javnosti. Međutim, Pavao dodaje: „u Gospodinu“, tj. onako kako to dolikuje kršćanima. „Pokoravati se“ u Novom zavjetu nema negativno značenje. Nije to pokoravanje iz straha, nije to ropska poslušnost, nego je to stav Isusa Krista koji se pokoravao volji Božjoj. Zato danas, u nekom sukobu i u nekoj svađi, veći je pred Bogom onaj koji se „pokorava“, odnosno, koji dadne prednost, koji odustane od nekog svog prava, koji znade biti pokoran, svjestan da služeći čovjeku, Bogu služi.

Zatim nastavlja: „Muževi ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima!“ Na drugom mjestu u Poslanici Efežanima Pavao potiče muževe da ljube svoje žene kao svoja tijela, odnosno kao što je Krist ljubio Crkvu. Očito se ne radi o ljubavi na riječima, nego o ljubavi koja sama sebe daje i predaje. Ovo je očigledno temelj i osnovni zakon pravih obiteljskih odnosa. Ako bismo rekli da je pokoravanje teško, još je zahtjevnija ljubav koja sama sebe predaje do smrti.

Onda se obraća djeci: „Djeco, slušajte roditelje u svemu, jer je to milo u Gospodinu!“ Pismo jasno veli da djeca trebaju poštovati oca i majku, a za Isusa piše da je bio poslušan Mariji i Josipu. Prava je poslušnost izraz ljubavi, i to je njezina vrijednost.

Na koncu se obraća roditeljima: „Očevi, ne ogorčujte svoje djece, da ne klonu duhom.“ Veoma je važna i ova odredba. I dijete ima svoje dostojanstvo. Prisjetimo se kako Marija i Josip nipošto nisu ogorčili dvanaestogodišnjeg Isusa u hramu, nego su prihvatili njegov izbor kada je rekao: „Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?“ Naravno, ni mi ne želimo nikoga ogorčiti, nego i slušati i ljubiti.

Nije stvar u tome tko je u „obiteljskom zakonu“ bolje prošao i čija su prava bolje zaštićena. I ljubav i podložnost i blagost trebaju biti prisutne u svim članovima obitelji. Tko istinski voli, dobro zna što mu je u svakom trenutku činiti.