Petak, 3 prosinca

Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa (B): Vratiše se u Nazaret


Čitanja: Post 15, 1-6; 21, 1-3; Ps 105, 1-6.8-9; Heb 11, 8.11-12.17-19; Lk 2, 22-40


Nakon Isusova rođenja Josip i Marija nose dijete Isusa u hram, gdje o njemu čuju prekrasno proroštvo o njegovom budućem poslanju. I, nakon svih tih posebnih i slavnih događaja, kaže Luka, vraćaju se u Nazaret, vraćaju se redovnom životu: „Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.“

Ništa spektakularno. Živjeli su u Nazaretu, nezamjetljivo i nenametljivo kao svaka druga obitelj. Bez pompe, bez društvenih mreža i bez paparazza. I Sin Božji rastao je u tome okruženju, u podložnosti roditeljima, u svakodnevnim obvezama, u molitvi i radu, u dobrosusjedskim odnosima, u prijateljstvima, u žalostima i radostima. Normalno. Redovito. U obitelji. Antropolozi bi rekli da je čovjekova evolucijska prednost da dijete raste uz oba roditelja, da ima djeda i baku, da bude okružen ljubavlju, ali i odgovornošću.

Kakve god bile današnje prilike, „struka“ ipak veli da su „prve tri (godine) najvažnije“, tj. da dijete treba rasti uz majku i oca, te da nikakve društvene ustanove ne mogu dovoljno dobro zamijeniti majčin zagrljaj i očevu ruku. Iako je u Isusovo vrijeme postojao dobar obrazovni sustav (barem za dječake) od djetinjstva pa do mladosti, ipak je onaj temeljni ljudski odgoj dijete dobivalo u kući, u vlastitoj (široj i užoj) obitelji.

Zato je, blago rečeno, čudno, kada neki sumnjičavo gledaju Crkvu koja naglašava obitelj i kućni odgoj. Mati koja za neke živi „s metlom i kuhačom“, radi najvažniji i najplemenitiji posao na zemlji. Stvara i odgaja čovjeka! Može li se usporediti živ čovjek s povećanom proizvodnjom ovoga i onoga.

Nije to mračni srednji vijek. To je ljudska narav, to je odgoj mladoga čovjeka u čemu se slaže svaka ozbiljna odgojna znanost. Možemo samo poželjeti da ove lijepe božićne blagdane provedete u svojoj obitelji sretno, bez jurnjave i grozničave kupovine.